Linkovi

Ambasador SAD u Srbiji sastao se sa Ilirom Bitićijem


Braća Bitići
Braća Bitići

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji, Kajl Skot, sastao se u Beogradu sa Ilirom Bitićijem, čija su trojica braće, Ilji, Agron i Mehmet, ubijeni 1999. godine. Braća Bitići su američki državljani albanskog porekla, koji su se tokom sukoba na Kosovu i Metohiji pridružili Atlantskoj brigadi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Zajedno sa američkim ambasadorom, Ilir Bitići je potom razgovarao i sa tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Jovanović o napretku istrage o ubistvu njegove braće, prema navodima lista Danas, a sutra treba da se sastane i sa ministarkom pravde Nelom Kuburović.

U februaru Ambasada SAD ocenila je da Vlada Srbije nije postigla značajan napredak u rešavanju ubistva trojice braće Bitići, državljana SAD, i pozvala nadležne u Beogradu da nastave da istražuju.

Ovaj slučaj jedan je od najviših prioriteta bilateralnih odnosa Srbije i SAD, ali i dugogodišnja prepreka u odnosima dve zemlje. Ilir, Agron i Mehmet Bitići, američki državljani, uhapšeni su krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SR Jugoslaviju, u pokušaju da pomognu Srbima da napuste Kosovo, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora.

Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela nađena su 2001. u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu, nedaleko od nastavnog centra za obuku antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije.

Za njihovo ubistvo nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo zbog optužbi za protivpravno lišenje slobode braće Bitići pravosnažno su oslobođeni 2013. godine. U kontekstu ubistva braće Bitići pominjalo se i ime tadašnjeg pukovnika specijalnih snaga policije Srbije Gorana Radosavljevića Gurija.

Ambasador SAD u Srbiji je više puta u izjavama za medije u Beogradu rekao da su dva slučaja odlučujuća kada su obaveze Srbije u pitanju, ubistvo američkih državljana - braće Bitići, kao i paljenje ambasade SAD, i da su to "stvari koje se moraju rešiti".

XS
SM
MD
LG