Linkovi

Eksperti: Ukoliko se Amerika bude bavila isključivo sobom, KOVID 19 biće prednost za Kinu


Život sa "osmim putnikom": Poslanici u italijanskom parlamentu u jeku pandemije korone virusa (Foto: AP)
Život sa "osmim putnikom": Poslanici u italijanskom parlamentu u jeku pandemije korone virusa (Foto: AP)

Fondacija Karnegi, održala je juče (26. marta) video koferenciju sa svojim saradnicima u Evropi, Rusiji i ovde u Vašingtonu. Jedna od glavnih tema bio je uticaj KOVID-19 na politiku supersila. Konačna ocena političkog uticaja pandemije - u eri super tehnologije - koja se munjevito širi u uslovima visoko integrisane globalne ekonomije, još uvek nije poznata.

Mnogo toga zavisi od uspešnosti napora da se ublaže štetne posledice i pronađu pravi tretmani, kao i otkrije sama vakcina protiv novog virusa. Sudeći po sadašnjoj putanji, pandemija je već počela da testira međunarodni politički sistem i to na način bez presedana u savremenoj istoriji međunarodnih odnosa. U ironičnom obrtu događaja, epidemija koja je započela u Kini mogla bi da se završi time da Peking stekne pojačan uticaj na svetskoj sceni.

Dmitri Trenjin, saradnik Fondacije Karnegi u Moskvi, smatra da se Amerika odrekla uloge globalnog lidera. Po njemu SAD su se okrenute isključivo rešavanju sopstvenih problema sa korona virusom. Trenjin dodaje da je veliki broj liberalnih demokratija takođe rešio da pruži zaštitu “isključivo svojim državljanima".

Džudi Dempsi, saradnica Karnegi ogranka za Evropu se slaže da se “proces sličan američkom događa i u Evropi".

Ona takođe ukazuje na džinovske dimenzije teškoća sa kojima se Evropa i ostali svet suočavaju, kao i da Zapad treba da preuzme vodeću ulogu u obuzdavanju i saniranju posledica katastrofalne pandemije.

“Reč je o enormnom globalnom problemu. Najviše deprimira što sa evropske, kao i sa američke strane ne dolazi nikakav liderski potez. S obzirom na odsustvo američkog liderstva, svi se pitaju odakle će ono stići. Jedno je jasno - da neće doći iz Njujorka, odnosno iz(UN-a)", rekla je ona.

Po mišljenju Pola Henela, eksperta Karnegi fondacije u Vašingtonu, istina je da je Kina preuzela lidersku ulogu u jeku globalne pandemije, ali najviše zbog toga što nastoji da prikrije krupne promašaje učinjene na početku izbijanja epidemije korone virusa u Vuhanu. Henel tvrdi da, u slučaju da je Kina bila iskrena i na vreme govorila o događajima koji su doveli do epidemije u Vuhanu, možda nikada ne bi došlo do pandemije.

On takođe tvrdi da je kinesko rukovodstvo sada osmislilo propagandnu kampanju da bi se prikrili sudbonosni promašaji učinjeni na samom početku.

“Oni sada govore o junačkim merama koje su posle svega pokrenuli i šire izmišljenu priču da je virus stigao tokom posete američkih vojnika Vuhanu prošlog jula. Takvim tvrdnjama ne treba verovati jer isključivo služe interesima kineskog rukovodstva", kaže Henel.

Državni sekretar Majk Pompeo je ovih dana potvrdio da je pandemija napravila još veći razdor i pojačala nadmetanje između Sjedinjenih Država i Kine. Izneo je da su, bez obzira na napore predsednika Trampa da održi otvorenu liniju komunikacije sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom, odnosi između dve zemalje podjednako zategnuti kao posle masakra na pekinškom trgu Tijananmen 1989. godine.

Donacije pomoći i propaganda o navodnoj superiornosti kineskog modela upravljanja naići će na simpatije u mnogim zemljama, kažu eksperti, posebno ako su SAD i njihovi saveznici odsutni. Dok traje kriza, Kina će imati mogućnosti za produbljivanje bezbednosnih, ekonomskih i političkih odnosa sa vladama širom sveta.

XS
SM
MD
LG