Linkovi

Tramp: Nećemo dozvoliti da "lek" za koronavirus bude gori od problema


Predsednik Tramp na brifingu u Beloj kući
Predsednik Tramp na brifingu u Beloj kući

Predsednik SAD Donald Tramp iskazao je želju da se društveno distanciranje, uvedeno u pokušaju da se suzbije pandemija koronavirusa, uskoro smanji i rekao da "neće dopustiti da lek bude gori od problema" kao i da "Amerika nije predodređena da bude zatvorena".

Tramp je na redovnoj konferenciji za novinare u Beloj kući, zajedno sa članovima radne grupe za borbu protiv koronavirusa, rekao da se radi na narednim koracima koji će okončati virtualno zatvaranje američke ekonomije.

Predsednik je rekao da u jednom momentu zemlja mora da se "otvori i krene dalje" i da procenjuje štetu koju je pretrpela ekonomija zbog pandemije bolesti covid19.

Broj onih koji su umrli od posledica ekonomske krize u SAD mogao bi da bude veći od broja umrlih od koronavirusa, rekao je Tramp i dodao da je stopa umrlih od koronavirusa mnogo niža nego što se očekivalo - manje od 1 odsto.

"Amerika će uskoro opet biti otvorena za poslovanje", kazao je američki predsednik.

Tramp tvrdi da bi lekari "zatvorili ceo svet" da o tome mogu da odlučuju.

Prošle nedelje, predsednik SAD je predstavio 15-dnevni plan za borbu protiv koronavirusa koji su izradili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, u kojem se ljudima preporučuje da ostanu kod kuće. Ova kampanja trebalo bi da traje do 31. marta, ali se očekuje da bude produžena.

Ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou rekao je za CNBC da i drugi zvaničnici razmatraju da li zatvaranje ekonomije donosi više štete nego koristi.

Izvršni direktor Instituta za globalno zdravlje na Univerzitetu Nortvestern Robert Marfi izjavio je za Glas Amerike da se nada da preporuka o distanciranju od drugih neće biti ukinuta pre vremena zbog brige za ekonomiju.

"Prestravljen sam. Nadam se da će države ignorisati takvu direktivu".

Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da republikanci, više od demokrata, smatraju da je pandemija manje ozbiljna od ekonomske štete i da mediji preuveličavaju situaciju sa koronavirusom.

Distanciranje od drugih i ostanak kod kuće su mere koje u borbi protiv pandemije savetuje i Svetska zdravstvena organizacija.

SAD su treće na svetu po broju zaraženih koronavirusom, posle Kine i Italije. Procenjuje se da je u Americi obolelo više od 41 hiljade ljudi, a da je više od 470 umrlo.

XS
SM
MD
LG