Linkovi

Mediji: Sudija odlučio da Pens mora da svedoči pred velikom porotom


ARHIVA- Tadašnji potpredsednik i predsednik SAD, Majk Pens i Donald Tramp na mitingu u kampanji u Grend Repidsu u Mičigenu, 2. novembra 2020.
ARHIVA- Tadašnji potpredsednik i predsednik SAD, Majk Pens i Donald Tramp na mitingu u kampanji u Grend Repidsu u Mičigenu, 2. novembra 2020.

Federalni sudija zaključio je da bivši potpredsednik Majk Pens mora da svedoči pred velikom porotom o razgovorima koje je vodio sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom uoči upada Trampovih pristalica u Kapitol 6. januara 2021, objavili su američki mediji.

U presudi koja je i dalje zapečaćena, sudija je takođe naveo da Pens i dalje može da odbije da odgovara na pitanja u vezi sa 6. januarom, objavio je CNN, pozivajući se na neimenovane izvore. Kako se navodi, Pens i dalje može da uloži žalbu na presudu.

TV mreža NBC je, nezavisno od CNN, objavila, pozivajući se na izvore upoznate sa presudom, da je sudija doneo odluku da Trampov bivši potpredsednik mora da se pojavi pred federalnom velikom porotom, ali da neće morati da svedoči o događajima na sam dan 6. januara 2021. Njujork Tajms je takođe objavio da presuda obavezuje Pensa da se pojavi pred porotom.

Pens i njegovi advokati su ranije se pozvali na Ustav u argumentaciji da bivši potpredsednik ne mora da odgovori na obavezujući poziv. Izneli su tvrdnju da, budući da je Pens služio u kapacitetu predsednika Senata tog dana, zaštićen je od obaveze da svedoči na osnovu ustavne klauzule "govor ili debata", koja štiti članove Kongresa od ispitivanja o zvaničnim, zakonodavnim aktivnostima. Pensov tim razmatra da li će uložiti žalbu na presudu

Zapečaćena presuda okružnog sudije Džejmsa "Džeba" Bozberga značila bi da će jedan bivši potpredednik imati zakonsku obavezu da potencijalno svedoči na štetu predsednika u čijoj je administraciji nekada služio, što je scenario bez presedana u američkoj politici.

Istovremeno, Pens se bliži odluci da proglasi kandidaturu za republikansku predsedničku nominaciju na izborima 2024, što znači da bi postao direktni rival svog nekadašnjeg šefa.

Pens je ranije ove godine dobio sudski poziv da se pojavi pred velikom porotom u Vašingtonu koja istražuje Trampovo mešanje u izbore.

Specijalni tužilac Sekretarijata za pravosuđe, Džek Smit, istražuje pokušaje Trampa i njegovih saveznika da preokrenu rezultate predsedničkih izbora 2020. kako bi Tramp ostao na vlasti. Više Trampovih saradnika se već pojavilo pred velikom porotom, kao i još jednom komisijom koja istražuje Trampovo potencijalno nepravilno rukovanje poverljivim dokumentima u rezidenciji Mar-a-Lago.

Bivši potpredsednik Majk Pens obraća se publici u konzervativnoj fondaciji Heritidž u Vašingtonu, 19. oktobra 2022.
Bivši potpredsednik Majk Pens obraća se publici u konzervativnoj fondaciji Heritidž u Vašingtonu, 19. oktobra 2022.

Portparol kancelarije specijalnog tužioca nije želeo da komentariše vest o odluci suda da Pens treba da svedoči.

Majk Pens je više puta govorio o Trampovoj kampanji pritiska da odbije da potvrdi pobedu predsednika Džoa Bajdena u danima uoči 6. januara. Između ostalog, o tome je pisao u svojoj knjizi "Tako mi Boga" (So Help me God). Pens je, kao potpredsednik, imao ceremonijalnu ulogu u nadzoru prebrojavanja elektorskih glasova, ali nije imao ovlašćenje da utiče na rezultate.

Pens je izjavio da je Tramp ugrozio njegovu porodicu i sve druge koji su se nalazili u Kapitolu tog dana i rekao da će ga istorija "pozvati na odgovornost".

___

XS
SM
MD
LG