Linkovi

Tramp pravi svoju "istinitu" društvenu mrežu


Tramp tokom protesta na Kapitolu, 6. januara 2021.
Tramp tokom protesta na Kapitolu, 6. januara 2021.

Bivši američki predsednik Donald Tramp pokrenuće sopstvenu društvenu mrežu Truth (Istina) Social kojom će se "suprotstaviti velikim tehnološkim kompanijama Tviteru i Fejsbuku" jer su mu zabranili da ima naloge.

"Živimo u svetu gde su talibani prisutni na Tviteru, a vaš omiljen američki predsednik je ućutkan. To je neprihvatljivo", navodi se u Trampovom saopštenju.

"Jedva čekam da objavim svoju prvu ISTINU na mrežu Truth Social i da se borim protiv velikih tehnoloških kompanija", dodaje se.

Mrežu će osnovati Trampova grupa za medije i tehnologiju (TMGT) i kompanija SPAC, navodi se u saopštenju za javnost koje su dostavile obe kompanije.

Probna verzija mreže bi trebalo da krene da radi narednog meseca, a u punom kapacitetu počinje da radi u prvom tromesečju 2022. Nova kompanija takođe ima planove za uslugu pretplate za video sadržaje - zabavnog programa, vesti, podkasta.

Tviter, Fejsbuk i druge internet platforme zabranile su Trampu da ima naloge posle upada njegovih pristalica u Kongres 6. januara. To se desilo nakon što je Tramp, tvrdeći da su izbori pokradeni, pozvao svoje pristalice da spreče Kongres da potvrdi pobedu Džoa Bajdena.

Tramp je imao milione pratilaca na društvenim mrežama.

Posle zabrane, pokrenuo je svoj blog Sa stola Donalda Trampa koji je ugašen u junu ove godine. Kako su objasnili njegovi portparoli, blog je bio sporedan u odnosu na ostale Trampove aktivnosti, dok su kritičari rekli da je bio slabo posećen.

XS
SM
MD
LG