Linkovi

Vrhovni sud neće razmatrati slučaj o Trampu i kritičarima na Tviteru


Bezbednosna ograda oko zgrade Vrhovnog suda na Kapitol hilu u Vašingtonu, 21. marta 2021. (Foto: AP /Patrick Semansky)
Bezbednosna ograda oko zgrade Vrhovnog suda na Kapitol hilu u Vašingtonu, 21. marta 2021. (Foto: AP /Patrick Semansky)

Vrhovni sud u ponedeljak je odbacio slučaj u vezi sa pokušajima bivšeg predsednika Donalda Trampa da na svom ličnom nalogu na Tviteru blokira svoje kritičare.

Sud je zaključio da nije preostalo ništa više da se razmotri nakon što je Tviter trajno suspendovao Trampov nalog, a predsedniku istekao mandat u januaru.

Tviter je zabranio Trampu da koristi platformu dva dana posle smrtonosnog napada predsednikovih pristalica na Kapitol, 6. januara. Kompanija je saopštila da je odluku donela zbog "rizika od novog podsticanja na nasilje."

Sud je formalno odbacio presudu apelacionog suda koji je utvrdio da je Tramp prekršio Prvi amandman svaki put kada je blokirao nekog kritičara kako bi ga ućutkao.

Sudija Klarens Tomas napisao je odvojeno mišljenje, navodeći da veće pitanje koje pokreće taj slučaj, a posebno odluka Tvitera da protera Trampa, predstavljaju "same dominantne digitalne platforme."

"Kao što je Tviter jasno pokazao, pravo da se prekine nečiji govor najviše leži u rukama privatnih digitalnih platformi", ocenio je Tomas. On je bio saglasan sa kolegama u pogledu konkretnog slučaja, ali je rekao da ta situacija "otvara interesantna i važna pitanja."

Slučaj se odnosio na nalog @realdonaldtrump account sa više od 88 miliona pratilaca, i Trampov argument da je u pitanju njegova lična svojina. Sekretarijat za pravosuđe je zaključio da je blokiranje ljudi na društvenoj mreži slično situaciji kada bi neki izabrani zvaničnik odbio da dozvoli da se u njegovom dvorištu postave transparenti ili drugi znaci podrške nekom njegovom političkom protivniku.

Međutim, federalni apelacioni sud u Njujorku je prošle godine presudio da Tramp koristi svoj nalog da svakodnevno iznosi objave ili konstatacije koje, po svojoj prirodi, mnogo više spadaju u domen zvanične politike.

Slučaj je zvanično nazvan Tramp protiv Instituta Najt za Prvi amandman, što je grupa koja je prvobitno podnela tužbu zbog Trampove odluke da blokira svoje kritičare.

Međutim, kada je Tramp napustio položaj, predsednik Džo Bajden je zamenio Trampa u formalnom imenu slučaja, iako novi predsednik nije imao nikakve veze sa tužbom.

XS
SM
MD
LG