Linkovi

Princ Endrju se nagodio po tužbi za seksualno zlostavljanje


ARHIVA - Britanski princ Endrju (Foto: Steve Parsons/Pool Photo via AP)
ARHIVA - Britanski princ Endrju (Foto: Steve Parsons/Pool Photo via AP)

Britanski princ Endrju postigao je nagodbu po tužbi Virdžinije Đufri, koja je vojvodu od Jorka optužila da ju je seksualno zlostavljao kada je bila tinejdžerka, te da ju je istovremeno zlostavljao Džefri Epstin, američki milioner koji je izvršio samoubistvo pred početak suđenja za trgovinu ženama 2019.

Informacija o nagodbi, koja obuhvata i isplatu nepoznate sume, otkrivena je u zajedničkom podnesku na federalnom sudom u Menhetnu, pred kojim je Đufri u avgustu prošle godine podnela tužbu protiv sina kraljice Elizabete.

Britanski princ je odlukom o poravnanju izbegao potencijalno neprijatne optužbe uoči i tokom suđenja, koje je trebalo da počne kasnije ove godine, prenosi agencija Rojters.

Endrju je odbacio optužbe Đufri da ju je primoravao na seks pre više od dve decenije u kući bivše Epstinove saradnice Gilejn Maksvel u Londonu, i da ju je zlostavljao još na dva Epstinova imanja.

Advokati Đufri i Endrjua saopštili su da princ planira značajnu donaciju dobrotvornoj organizaciji za podršku prava žrtava, koju vodi podnositeljke tužbe.

U sudskim dokumentima se navodi da princ "nikada nije nameravao da omalovažava karakter gospođe Đufri i da prihvata da je ona patila i kao žrtva zlostavljanja i zbog nepoštenih javnih napada".

"Princ Endrju žali zbog svoje povezanosti sa Epstinom i pozdravlja hrabrost gospođe Đufri i drugih preživjelih, koji su stali u svoju odbranu. Obećava da će svoje žaljenje zbog povezanosti sa Epstinom pokazati tako što će podržati borbu protiv zla trgovine ljudima i što će podržati žrtve", navodi se u dokumentima.

Endrjuu je prošlog meseca oduzeta kraljevska i vojne titule i u javnosti više neće biti oslovljavan sa njegovo kraljevsko visočanstvo. Bakingemska palata je odbila da komentariše nagodbu, kao i portparolka princa.

XS
SM
MD
LG