Linkovi

Obama u Orlandu: Reči utehe i saučešća


Predsednik Barak Obama i potpredsednik Džozef Bajden odaju poštu žrtvama napada u Orlandu
Predsednik Barak Obama i potpredsednik Džozef Bajden odaju poštu žrtvama napada u Orlandu

Američki predsednik Barak Obama sastao se juče privatno sa porodicama žrtava masakra u gej klubu u Orlandu u kojem je 12. juna 49 ljudi ubijeno a 53 ranjeno. Predsednik je ponudio reči utehe porodicama i preživelima, ali i ponovio apel za akciju kako bi se sprečilo da oružje stigne u pogrešne ruke.

Kada je “Er-fors jedan” sleteo na međunarodni aerodrom u Orlandu, Predsednik Obama tužnog lica preuzeo je još jednom poznatu ulogu koju je imao često tokom svoja dva mandata da prenese poruke saučešća i utehe u ime svih Amerikanaca posle masovnih zločina – poput onih u školi Sendi Huk, na univerzitetu Virdžinija Tek, u Čarlstonu u Južnoj Karolini, nedavno u San Bernardino, a sada u Orlandu, mestu najvećeg masovnog ubistva u istoriji SAD.

Posle privatnog sastanka sa ožalošćenim članovima porodica stradalih, Obama je iskoristio priliku da okvalifikuje napad u noćnom klubu Puls ne samo kao čin terorizma, već čin mržnje prema LGBT zajednici.

Ne može svet da se deli na nas i njih, niti se može omalovažavati i izražavati mržnja na osnovu nečije rase, vere, ili seksualne orijentacije, svet ne treba hraniti tako opasnim stvarima. Dakle, ako je ikada postojao trenutak za sve nas da razmislimo i afirmišemo naša najosnovnija uverenja o tome da je svaki čovek važan, kao i da ima lično dostojanstvo – taj trenutak je nastupio sada.”

Obama, koji je više puta pozvao Kongres da usvoji univerzalnu proveru onih koji kupuju oružje i uvede strožije zakone o kontroli naoružanja u SAD, ni ovog puta nije odustao od te politike. Članovi porodica žrtava, koje je tog dana zagrlio, prema njegovim rečima traže oštrije akcije za sprečavanje novih pokolja.

"Ne možemo ukinuti mržnju i zlo kod svih u svetu. Ali možemo zaustaviti neke tragedije. Ako smo pametni, možemo spasiti neke živote. Možemo da umanjimo posledice terorističkog napada.”

U centru Orlanda, Obama je zajedno sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom, obišao memorijalno mesto za žrtve gde je pored stotina drugih položio veliki buket sa belim cvetovima. Na tom mestu, stanovnici Orlanda, među kojima i Kandis King Palgut, zahvalili su predsedniku za posetu u teškom trenutku za taj grad.

“Možda se ne slažem sa predsednikovom politikom, ali gajim veliko poštovanje prema njemu kao ljudskom biću. I na osnovu onoga što sam čula i videla da govori na vestima, to govori iz srca i iz dubine duše oseća, i to cenim”.

“Bilo je stvarno dobro da ga vidim. Mislim da želimo da vidimo našeg predsednika u akciji. Mislim da je došao da nam kaže: ‘Uz vas sam, došao sam da pomognem na bilo koji način.’ To stvarno pomaže”, kazala je Kejtlin Bedli.

Tokom dana, stotine lokalnih stanovnika i posetilaca iz cele Amerike obišli su memorijalno mesto da bi odali poštu žrtvama. Neki od njih cene odluku da se malo sačeka. Tuga pretrpljena ovih dana, rekli su, bila je jednostavno previše.

XS
SM
MD
LG