Linkovi

Napadač sa Floride pred sudom, isplivali "uznemirujući sadržaji" o njemu


Policija sprovodi u zatvor Nikolasa Kruza, optuženog za ubistvo 17 osoba u srednjoj školi na Floridi
Policija sprovodi u zatvor Nikolasa Kruza, optuženog za ubistvo 17 osoba u srednjoj školi na Floridi

Nikolas Kruz, 19-godišnjak koji je ubio 17 osoba i ranio najmanje 15 u srednjoj školi u Parklendu na Floridi, biće danas prvi put izveden pred sud.

Kruz je otvorio vatru na učenike i nastavnike srednje škole „Mardžori Stounmen Daglas“ u Parklendu, iz koje je ranije izbačen iz disciplinskih razloga. Uhapšen je nedugo nakon pucnjave u blizini škole. Policija je saopštila da je prvo počeo da puca ispred škole, da bi potom nastavio unutra, a kasnije se sakrio u grupi učenika koja je bežala iz škole.

Novi detalji o napadaču su ispilvali na površinu kako istraga napreduje. Istaržitelji su otkrili da su na Kruzovim nalozima na društvenim mrežama naišli na “veoma uznemirujuće sadržaje”. Detalji nisu saopšteni, ali se uvidom u naloge na društvenim mrežama moglo videti da se Kruz često pojavljivao sa oružjem.

Zvaničan razlog izbacivanja Kruza iz škole nije poznat, ali je agencija Asošiejted Pres navela da je izbačen iz škole nakon što se potukao sa novim dečkom svoje bivše devojke.

Šerif okruga Brauard Skot Izrael rekao je da je ovo “užasan, ubilački, gnusan napad”. Precizirao je da je Kruz nosio pušku AR-15 I nekoliok šaržera municije koje je kupio godinu dana ranije, potpuno legalno nakon bezbednosne provere.

Napad se odigrao neposredno pred kraj nastave u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu, oko 72 kilometra severno od Majamija. Škola je bila zatvorena a učenici se krili u učionicama dok ih nije spasila policija.

Izrael je naveo da je 12 žrtava stradalo unutar srednje škole Mardžori S72 kilometra severno od Majamija. Tri žrtve su ubijene ispred škole a dve podlegle povredama u bolnici. Ranjeno je još 15 osoba.

Izrael je rekao da su među žrtvama učenici i odrasle osobe iz školskog osoblja ali da ne zna da li su neke od odraslih žrtava - nastavnici škole.

"Stravičan dan"

19-godišnja Mekenzi Hartli koja se predstavila kao sestra jedne od učenica škole opisala je situaciju u tekst poruci za Rojters: "Čula ga je kako puca kroz prozor učionice i pogodio je dvoje učenika."

Televizijski snimci pokazivali su učenike koji beže iz srednje škole, blizu koje se nalazio veliki broj policijskih i vozila hitne pomoći.

"Moja ćerka se i dalje krije u ormaru. Plaši se da govori. Rekao sam joj da me ne zove, zato što ne želim da joj neko čuje glas", kazao je jedan od roditelja televiziji CBS News.

Predsednik Donald Tramp izrazio je na Tviteru saučešće porodicama žrtava. "Ni jedno dete, nastavnik ili neko drugi ne bi nikada trebalo da se oseća nebezbedno u američkoj školi", poručio je Tramp.

Međutim, demokratski senator Kris Marfi iz Konektikata okrivio je Kongres za kako je rekao "pošast" pucnjava u školama.

"To se događa samo ovde, ne slučajno, ne zbog nesrećnog spleta okolnosti već kao posledica naše neaktivnosti. Odgovorni smo za nivo masovnih zločina koji se događaju u ovoj zemlji a za to ne postoji apsolutno nikakva paralela bilo gde u svetu", izjavio je Marfi.

U državi Konektikat nalazi se osnovna škola Sendi Huk gde je 20 osnovaca i šestoro odraslih ubijeno u pucnjavi 2012.

Uspaničeni roditelji proveravali su šta se događa sa njihovom decom.

"Stravično je, ne mogu da verujem da se ovo događa", rekla je za CNN Lizet Rozenblat čija je ćerka učenica škole. Ćerka ju je nazvala da kaže da je bezbedna, ali je takođe svojoj majci rekla da je čula kako neko od pogođenih poziva u pomoć.

Pucnjava na Floridi je najnovija u smrtonosnoj seriji napada na američke škole. 15-godišnji napadač u januaru je ubio dvoje učenika srednje škole u Bentonu u Kentakiju. U školi je nedavno održan sastanak na kojem je razmatrano šta treba učiniti u slučaju takvog napada, izjavio je za CNN 15-godišnji učenik Rajan Got.

XS
SM
MD
LG