Linkovi

Potera za roditeljima tinejdžera optuženog za pucnjavu u školi u Mičigenu


Džejms i Dženifer Krambli, video linkom prate iznošenje optužnice protiv njihovog sina Itana u Ročestser Hilsu, 1. decembra 2021.

Policija traga za roditeljima tinejdžera iz Mičigena koji je početkom nedelje ubio četvoro učenika svoje srednje škole, nakon što je protiv njih u petak podignuta optužnica za ubistvo iz nehata, zato što su svom sinu kupili oružje kao poklon za Božić i ignorisali znake upozorenja da je mentalno nestabilan, čak i na sam dan pucnjave.

Džejms i Dženifer Krambli su oboje optuženi po četiri tačke, tri dana nakon što je njihov 15-godišnji sin Itan otvorio vatru u srednjoj školi u Oksfordu, oko 60 kilometara od Detroita, ubio četvoro učenika i ranio još sedmoro. Pošto se nisu pojavili pred sudom, za njima je izdata poternica. Dve advokatice bračnog para Krambli saopštile su da oni ne beže od zakona, ali se nisu pojavili pred sudom kada je trebalo da se izjasne o optužnici. Advokatice nisu odgovorile na pitanja da li su u kontaktu sa parom niti da li Džejms i Dženifer Krambli planiraju da se predaju vlastima.

Četiri dana pre pucnjave, Itan je sa ocem otišao u prodavnicu oružja gde je Džejms Krambli kupio poluautomatski pištolj. Kasnije tog dana, Itan je objavio fotografije pištolja na društvenim medijima, navodeći da je "upravo nabavio novu lepoticu". Njegova majka je narednog dana napisala da njih dvoje "isprobavaju njegov poklon za Božić", saopštila je tužilac okruga Ouklend Karen Mekdonald.

Mičigen: Pucnjava u srednoj školi
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Zakon Mičigena zabranjuje mlađima od 18 godina da kupuju ili poseduju oružje, osim u posebnim okolnostima kao što je lov sa dozvolom, i pod nadzorom odrasle osobe.

Mekdonald je na konferenciji za novinare izjavila da je cilj optužnice da se "uputi poruka da vlasnici oružja imaju odgovornost." Ključno pitanje je da li će tužioci moći da dokažu da su roditelji kupili pištolj za svog sina.

Znaci upozorenja

Tužioci su opisali nekoliko zastrašujućih znakova upozorenja na moguću tragediju, u danima pre pucnjave u srednjoj školi u Oksfordu, na oko 60 kilometara od Detroita. Jednog dan, jedan od nastavnika je video Itana Kramblija kako pretražuje sajtove sa municijom na svom telefonu za vreme časa, i obavestio upravu škole. Škola je ostavila poruke Itanovoj majki ali ona nije odgovorila na njih. U SMS poruci sinu, Dženifer Krambli je napisala "LOL, ne ljutim se na tebe, moraš da naučiš da te ne uhvate".

Na jutro pucnjave, nastavnik je otkrio crtež Itana Kramblija na kome se vidi pištolj, metak i osoba koja krvari, uz natpis "krv je svuda" i "misli ne prestaju - pomozite mi., objavila je tužiteljka Mekdonald.

Džejms i Dženifer Krambli su pozvani u školu, gde im je savetovano da Itana odvedu kod psihologa u roku od 48 sati, dodala je Mekdonald. Oni su bili protiv ideje da odvedu sina iz škole, i nisu mu pretražili ranac niti ga pitali za pištolj, rekla je.

"Ideja da su roditelji mogli da pročitaju te reči, znajući da im je sin imao pristup smrtonosnom oružju koje su mu sami dali je strašna, i po meni - to je krivično delo", izjavila je Karen Medkonald.

Itan Krambli se vratio na čas, a kasnije izašao iz kupatila sa pištoljem, ubio četvoro učenika i ranio još sedam osoba. Kada je objavljena vest o pucnjavi u školi, Dženifer Krambli je Itanu uputila SMS poruku: "ne radi to", saopštilo je tužilaštvo.

Džejms Krambli se, za to vreme, vratio kući da proveri gde je pištolj, a zatim nazvao policiju da prijavi da je njegov sin možda napadač u školi. Itanovi roditelji su pištolj držali u nezaključanoj fioci u svojoj spavaćoj sobi.

Učenici srednje škole u Oksfordu na bdenju u lokalnoj crkvi, 1. decembra 2021.
Učenici srednje škole u Oksfordu na bdenju u lokalnoj crkvi, 1. decembra 2021.

Za razliku od nekih država, zakon Mičigena ne nalaže vlasnicima oružja da čuvaju svoje oružje na bezbednom mestu kome deca nemaju pristup.

Itanu Krambliju će se suditi kao punoletnoj osobi, iako je mlađi od 18 godina.

Napad u Oksfordu je bio najteža školska pucnjava ove godine, prema podacima medijske organizacije Education Week koja prati američku prosvetu. To je ujedno i najnoviji incident u decenijama dugoj istoriji masovnih ubistava u američkim školama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG