Linkovi

Britanija šalje svoje oružje u Ukrajinu


Ukraijinski vojnici na punktu na granici sa Rusijom, april 2021.
Ukraijinski vojnici na punktu na granici sa Rusijom, april 2021.

Velika Britanija je počela da snabdeva Ukrajinu svojim odbrambenim raketama kratkog dometa, kako bi joj pomogla da se odbrani od potencijalne invazije Rusije koja je rasporedila vojsku na granici sa tom zemljom.

Moskva negira da planira invaziju, ali jeste najavila mogućnost da preduzme "određene vojne ackije" ako Zapad ne pristane da ispuni ruske zahteve - između ostalih da se Ukrajini zabrani članstvo u NATO-u.

Prošlonedeljni pregovori Zapada i Rusije završeni su bez dogovora, pa je Kijev zamolio zapadne zemlje za pomoć.

"Odlučili smo da snabdemo Ukrajinu odbrambenim oružanim sistemima...Nije reč o strateškom oružju i ne predstavlja nikakvu pretnju po Rusiju. Koristi se za samoodbranu", rekao je britanski sekretar za odbranu Ben Volas i dodao da će u Ukrajinu otići i mali broj britanskih vojnika koji će, u kraćem periodu, pomagati u obuci.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov je pozdravio britansku odluku i poručio da će "učiniti da se druga strana zapita šta će se desiti ako sa svojim tenkovima uđe u Ukrajinu".

Britanija je prethodno upozorila Rusiju na ozbiljne posledice ako napadne Ukrajinu.

Volas je rekao da je uputio poziv ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu da poseti London u narednim nedeljama i da razgovaraju o krizi.

"Jaz je veliki, ali nije nepremostiv. Putinov je izbor", kaže Volas.

Kanada je takođe rasporedila mali pripadnika specijalnih snaga u Ukraijini, piše list Global njuz.

Navodi se da je raspoređivanje kanadskih vojnika u sklopu pokušaja da NATO-a da odvrati Rusiju od upada u Ukrajinu, ali i kako bi se napravio plan eventualne evakuacije kanadskog diplomatskog osoblja u slučaju izbijanja sukoba.

Portparol kanadskih specijalnih jedinica nije potvrdio ove navode, ali je naveo da Kanada podržava ukrajinsku vojsku od 2020.

U Kanadi živi najveći broj Ukrajinaca, izuzimajući Rusiju i Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG