Linkovi

DPS: Spremni smo za postizborne pregovore, međunarodna zajednica da se ne miješa


 Ilustracija (Foto: RTCG/Arhiva)
Ilustracija (Foto: RTCG/Arhiva)

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da je spremna za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima, prije svega sa partijama sa kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu, saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva.

Iz DPS-a su poručili da nema razgovora sa onima koji su na izborima “pomiješali vjeru i politiku, koji državu vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mjesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime”.

Prema navodima saopštenja izdatog nakon sjednice predsjedništva te partije, konstatovano je da je izborni dan, “u uslovima velike izlaznosti i specifičnih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, protekao u mirnoj i tolerantnoj atmosferi i da su građani na demokratski način izrazili svoju političku volju”.

Pored toga, ocjenjuje se da je rezultat koji je ostvario DPS ispod očekivanja i u narednom periodu partijski organi će se time detaljnije baviti.

„Ipak, DPS je pojedinačni pobjednik nedjeljnih izbora sa preko 143 hiljade glasova, što je deset hiljada glasova više od drugoplasiranog, sa podrškom iznad 35 odsto i najviše osvojenih mandata“, piše u saopštenju.

Iz te partije su ocijenili se da je takav rezultat utoliko značajniji jer je ostvaren u uslovima pandemije COVID 19 i njenih posljedica, nezabilježene propagandne kampanje iz susjedstva protiv DPS-a i njenih lidera.

„...I otvorenog učešća Srpske pravoslavne crkve, što je nezabilježeno u izbornim procesima u modernoj Evropi. Ni to, nažalost, nije naišlo na osudu međunarodne zajednice“, kaže se u saopštenju predsjedništva.

Iz DPS-a su poručili da je "velika odgovornost na onima koji su u situaciji da presudno utiču na dalji tok političkih događaja u Crnoj Gori", navodeći da "od njihove odluke ne zavisi sudbina ni jedne partije, niti bilo kog političara", već da "od njihove odluke zavisi sudbina Crne Gore“.

U saopštenju se navodi da odluku o budućim političkim aranžmanima treba samostalno da donese svaka partija, sa jasnom sviješću o istorijskoj odgovornosti.

DPS kaže da se “od međunarodne zajednice očekuje se da ostane dosljedna, kao što je osam mjeseci ćutala na besprizorno miješanje druge države u izbore u Crnoj Gori i na nezabilježen uticaj crkve na politiku, da prepusti sada ovu odluku crnogorskim političkim subjektima”.

„Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog vijeka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu“, piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG