Linkovi

Tramp na Dan nezavisnosti poručio da će poraziti "radikalnu levicu"


Predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp slušaju himnu tokom proslave Dana nezavisnosti u američkoj prestonici Vašingtonu, 4. jul 2020. (Foto: Rojters/Carlos Barria)
Predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp slušaju himnu tokom proslave Dana nezavisnosti u američkoj prestonici Vašingtonu, 4. jul 2020. (Foto: Rojters/Carlos Barria)

Predsednik Donald Tramp je u subotu, u govoru povodom praznika Dana nezavisnosti, obećao da će poraziti "radikalnu levicu" i osudio nedavne napore da se uklone spomenici istorijskim ličnostima kao pokušaje da se unište Sjedinjene Države, prenosi agencija Rojters.

Na dan kada Amerikanci slave jedinstvo, predsednik Tramp je u govoru ispred Bele kuće obećao da će "čuvati naše vrednosti" od unutrašnjih prijatelja.

Na putu smo da porazimo radikalnu levicu, anarhiste, agitatore, lopove i ljude koji, u mnogim slučajevima, apsolutno nemaju pojma šta rade. Nikada nećemo dozvoliti ljutoj bandi da sruši naše statue, izbriše našu istoriju i poučava našu decu", poručio je Tramp.

Takođe je dodao da "ćemo zaštititi i očuvati američki način života, koji je počeo 1492. godine kada je Kolombo otkrio Ameriku".

Sličnu poruku uputio je i tokom proslave Dana nezavisnosti u u petak uveče u Maunt Rašmoru u Južnoj Dakoti.

Čak i dok su zvaničnici širom SAD pozvali Amerikance da izbegavaju gužve i ograniče proslave praznika, Tramp je u Vašingtonu organizovao veliku prazničnu proslavu "Pozdrav Americi", sa preletom vojnih aviona i velikim vatrometom.

Ispred Bele kuće je takođe organizovana zabava, kojoj su prisustvovali lekari, medicinske sestre, policajci i pripadnici vojske, a mnogi nisu nosili maske, niti držali fizičku distancu.

Na Nacionalnom molu u Vašingtonu se međutim okupio manji broj ljudi nego tokom prošlogodišnje proslave 4. jula, a mnogi su nosili maske, prenela je agencija Asošijeted pres.

Tramp je bez dokaza ustvrdio da je 99 odsto slučajeva koronavirusa u SAD "potpuno bezopasno". Međutim, u mnogim američkim državama zabeležen je rekordan broj slučajeva Kovida 19. Samo u Teksasu, hospitalizovano je gotovo osam hiljada obolelih.

Počasna paljba ispred Bele kuće
Počasna paljba ispred Bele kuće

Američki lider takođe je naglasio da Kina mora da odgovara što nije suzbila bolest.

Nedaleko od mesta gde je Tramp govorio, održani su mirni protesti za rasnu jednakost, a demonstranti su prošetali blokiranim ulicama oko Bele kuće, trga "Životi crnaca su važni" i spomenika Abrahamu Linkolnu.

Predsednik je prethodno, u video poruci Amerikancima upućenoj povodom Dana nezavisnosti, rekao da je zemlja na putu do "izvanredne pobede" nad Kovidom 19 i da će "biti bolja neko ikada pre".

Povodom Dana nezavisnosti oglasio se i predsednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden koji je u autorskom članku optužio Trampa da svakog dana pronalazi "nove načine da uništi našu demokratiju".

Bajden je takođe tvitovao: "Naša nacija je zasnovana ne jednostavnoj ideji: Svi smo stvoreni jednaki. To nikada nismo ostvarili - ali nikada nismo prestali da pokušavamo. Na Dan nezavisnosti, ne bi trebalo samo da slavimo te reči, već treba da se obavežemo da ćemo ih konačno ostvariti".

Ograničene proslave praznika zbog pandemije

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer kritikovala je planove administracije da organizuje veliku prazničnu proslavu za koju je navela da je protivna postojećim zdravstvenim smernicama.

Podsetila je međutim da će praznična proslava biti održana na imovini pod upravom federalne vlade, što znači da ona nema pravo da je otkaže. Takođe je pozvala stanovnike prestonice da izbegavaju gužve i da 4. jul slave blizu svojih domova.

U mnogim delovima zemlje, vlasti su pokušale da ograniče masovna okupljanja nakon ubrzanog rasta broja slučajeva Kovida 19, koji nije zabeležen ni tokom najsmrtonosnije faze pandemije tokom proleća.

Broj potvrđenih slučajeva raste u 40 država, a u petak je oboren još jedan rekord - 52.300 novozaraženih za dan, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins. Na Floridi i Teksasu u subotu je ponovo zabeležen rekordan broj novozaraženih.

Zatvorena plaža na Floridi
Zatvorena plaža na Floridi

Organizatori vatrometa u Njujorku otkazali su tradicionalnu prazničnu proslavu povodom 4. jula, a umesto toga se u svim okruzima od 29. juna održavaju manje svečanosti.

Amerikancima, koji planiraju svoje proslave, biće zabranjeno da to rade na više popularnih plaža na Floridi, u Južnoj Karolini i u Teksasu. U tim saveznim državama se ovih dana beleži rekordan broj novozaraženih.

Na severoistoku SAD, gde je za sada suzbijeno širenje koronavirusa, plaže su otvorene ali se građanima savetuje da izbegavaju gužve. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti savetuju Amerikance koji idu na plaže da pokrivaju lice.

U Kaliforniji, gde je broj slučajeva Kovida 19 naglo porastao prethodnih nedelja, guverner Gevin Njusom pozvao je stanovnike da izbegavaju velika okupljanja i da nose maske.

Guvener Ilinoisa J.B. Pricker zatražio je od biznisa i građana da poštuju zdravstvene mere tokom prazničnog vikenda, ističući da je to ključno da bi se dalje usporilo širenje virusa. Upozorio je i da neće oklevati da zatvori biznise koji ne poštuju postojeće smernice.

XS
SM
MD
LG