Bajden: Ako ste vakcinisani - zaštićeni ste

  • Stiv Herman

Predsednik SAD Džozef Bajden tokom obraćanja u Beloj kući (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

"Ako ste vakcinisani - zaštićeni ste. Zajednice su ugrožene. Molim vas, vakcinišite se", poručio je američki predsednik Džozef Bajden u Beloj kući govoreći o planu vakcinacije - nekoliko dana pošto nije ispunjen cilj da do Dana nezavisnosti makar jednom dozom bude imunizovano 70 odsto građana.

Amerika se vraća i spaja. Borba protiv virusa nije gotova. Milioni građana nisu vakcinisani. To je postala veća briga zbog delta varijante virusa koji se lakše prenosi i opasnija je", rekao je američki predsednik - dodavši da će do kraja sedmice biti vakcinisano 160 miliona ljudi.

Američki centri za kontrolu i zaštitu bolesti saopštili su u petak da je 67 odsto primilo jednu dozu vakcine protiv Kovida 19, a da je 47 odsto dobilo dve doze.

Ne propustite: Bajden i Haris pozvali Amerikance da se vakcinišu

Predsednik je proglasio delimičnu pobedu tokom svečanosti povodom Dana nezavisnosti u nedelju uveče u Beloj kući, gde su on i prva dama Džil Bajden lično pozdravili mnoge od 1.000 zvanica među kojima su bili pripadnici hitnih službi, radnici službi koje pružaju neophodne usloge i pripadnika vojske.

"Ponovo se vraćamo putovanjima. Ponovo se vidimo. Firme se ponovo otvaraju i zapošljavaju", rekao je Bajden prisutnima tokom 15-minutnog govora u kojem je proglasio skoru nezavisnost od pandemije. "Danas, širom ove nacije sa sigurnošću možemo reći: Amerika se vraća, zajedno".

Predsednik je, međutim, upozorio da bitka protiv virusa - koji je ubio više od 600.000 Amerikanaca - još uvek nije gotova.

"Nemojte me pogrešno shvatiti - Kovida 19 nije uništen", rekao je Bajden. "Svi znamo da su se pojavile moćne varijante. Ali najbolja odbrana od ovih varijanti je vakcinisanje".

Ne propustite: Kovid odneo više od 600.000 života u SAD

Vakcinacija je, rekao je predsednik, "najpatriotskija" potez koji se može povući.

Postoji jak regionalni kontrast u stopi vakcinacije. Na severoistoku je više od polovine odraslih potpuno vakcinisano. Suprotno tome, južne države imaju loš učinak. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u Alabami, Arkanzasu, Luizijani i Misisipiju, 35 osto ili manje odraslih primilo je obe doze.

Postoji i politička podela.

Samo 45 odsto republikanaca primilo je prvu dozu, prema anketi lista Vašington post i ABC njuza.

Oni koji se kolebaju da se vakcinišu, iz bilo kog razloga, treba da preispitaju svoja razmišljanja, kaže doktor Antoni Fauči, predsednikov glavni medicinsk savetnik i direktoru Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

"Suočavamo se sa istorijskom situacijom sa ovom pandemijom i imamo alate da joj se suprotstavimo", rekao je Fauli u nedelju tokom nastupa na NBC-u. "Za ime Boga, ostavite po strani sve te razlike i shvatimo da je zajednički neprijatelj ovaj virus i da mi imamo alat, vrlo efikasan alat, protiv ovog virusa".

Ne propustite: Bela kuća predstavila podsticaje za vakcinaciju - od besplatnih krofni do krstarenja

Fauči je rekao da 99 odsto nedavnih smrti od koronavirusa u Sjedinjenim Državama uključuje nevakcinisane ljude.

Usred širenja delta varijante virusa, za koju se veruje da je zaraznija, federalna vlada se priprema da pošalje timove za odgovor na epidemijske udare u južne i zapadne države.

"Federalna vlada je spremna da u okviru napora cele vlade sarađuje sa lokalnim zvaničnicima na povećanju broja vakcinacija, na povećanom testiranju i na terapijama kako bi se osiguralo da se ne razbole ljudi koji su zaraženi", rekao je za CBS Džefri Ziens, koordinaror odgovora Bele kuće na Kovid 19.