Linkovi

Lideri zemalja G7 najavljuju donaciju od milijardu vakcina siromašnim zemljama


Domaćin samita G7 Boris Džonson i predsednik SAD Džo Bajden
Domaćin samita G7 Boris Džonson i predsednik SAD Džo Bajden

Britanski premijer Boris Džonson očekuje da se lideri zemalja članica Grupe 7, na tekućem samitu čiji je Džonson domaćin, usaglase da siromašnim zemljama doniraju milijardu vakcina protiv Kovida 19.

Samo nekoliko sati pošto je američki predsednik Džo Bajden najavio da će SAD siromašnim zemljama donirati 500 miliona Fajzerovih vakcina, Džonson je obećao da će Velika Britanija slediti sa najmanje sto miliona. Od 100 miliona britanskih vakcina, 80 miliona će ići u Kovaks, a ostatak će se podeliti zemljama kojima su potrebne.

Džonson je već pozvao lidere G7 da se obavežu na to da će obezbediti da se vakcinacija u svetu završi do kraja 2022. i očekuje da obezbede donaciju miljardu vakcina, tokom samita koji počinje u petak u Karbis beju u Engleskoj.

Neke organizacije su, međutim, taj plan već odbacile kao nedovoljan, jer Oksfam procenjuje da će oko 4 milijarde ljudi zavisiti od vakcina iz Kovaksa, programa namenjenog siromašnim i manje razvijenim zemljama.

"Zbog uspeha vakcinacije u Britaniji, u poziciji smo da viškove damo onima kojima su potrebni", kazao je Džonson.

U Britaniji je bar jednu dozu vakcine primilo 77 odsto odraslih, a u SAD 64 odsto, i obe zemlje tvrde da će pandemija prestati kada se svi vakcinišu.

Ipak, pošto na svetu ima 8 milijardi stanovnika, a većini su potrebne dve doze, a moguće i tri, aktivisti kažu da donacija milijardu vakcina nije dovoljna i da mora mnogo više. U organizaciji Oksfam procenjuju da je svetu potrebno još 11 milijardi doza da pobedi pandemiju.

Džonson je podržao Bajdenov apel farmaceutskim kompanijama da proizvode vakcine po modelu i trošku Astra Zeneke.

Ako se siromašne zemlje ostave bez vakcina, to povećava rizik da se virus dalje širi i da mutira. Međutim, osim vakcina, biće potrebna i logistička podrška kako bi se organizovala vakcinacija.

XS
SM
MD
LG