Južnoafrički soj koronavirusa registrovan i u SAD

ARHIVA - Testiranje na koronavirus u Kaliforniji (Foto: Rojters)

U Sjedinjenim Državama su potvrđeni prvi slučajevi novog zaraznijeg soja koronavirusa, koji je prvobitno otkriven u Južnoafričkoj Republici, saopštili su u četvrtak zvaničnici Južne Karoline.

Sekretarijat za zdravstvo te američke države saopštio je da dva slučaja soja "B.1.351" iz Južnoafričke Republike, po svemu sudeći, nisu povezana. Takođe je naveo da dve zaražene odrasle osobe nisu putovale.

Virusi često mutiraju i već je identifikovano nekoliko novih oblika. Prisustvo varijante iz Južnoafričke Republike u Americi je naročito zabrinjavajuće zato što je nekoliko istraživanja pokazalo da smanjuje delotvornost vakcine.

Još jedan povod za zabrinutost, kako navode američki zdravstveni zvaničnici, je to što će za lečenje tog soja možda biti potrebna veća doza antitela.

Ne propustite: Moderna kaže da je njena vakcina efikasna protiv novih oblika Kovida 19

"Ono što je zabrinjavajuće i što moramo pomno da pratimo su ove varijante koronavirusa. Jedna koja još više zabrinjava i koja bi zaista mogla da bude problematična je ona koja je sada dominantna u Južnoafričkoj Republici", rekao je za kablovsku mrežu MSNBC doktor Entoni Fauči, vodeći američki ekspert za zarazne bolesti.

Za sada, vakcine kompanija "Moderna" i "Fajzer/Bajontek" štite protiv ovih sojeva koronavirusa, uprkos slabijem imunom odgovoru.

Kompanije su ove nedelje saopštile da, za svaki slučaj, razmatraju proizvodnju novih verzija svojih vakcina. Moderna takođe planira da testira davanje treće doze vakcine kako bi se osnažili nivoi antitela.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da su svesni novih slučajeva i da nema dokaza da soj iz Južnoafričke Republike izaziva ozbiljnije simptome bolesti. CDC je prethodno procenio da bi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji mogao biti dominatan u SAD do marta.

Takođe je naveo da novi oblici koronavirusa, koji se lakše prenose, naglašavaju potrebu brze vakcinacije kako bi se ograničila dalja mutacija virusa.

Ne propustite: Bela kuća planira da do jeseni vakciniše 300 miliona Amerikanaca

Kandidat za glavnog zdravstvenog zvaničnika u SAD Vivek Murti rekao je u intervjuu za dnevnik Vašington post da je "veoma zabrinut zbog novih sojeva koronavirusa koji svi potencijalno mogu brže da se šire od trenutnog oblika u SAD".

Južnoafrički soj koronavirusa do sada je registrovan u više od 30 zemalja, a britanski u najmanje 28.