Linkovi

Novi soj koronavirusa otkriven u Kaliforniji


ARHIVA - Gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti (D) i guverner Kalifornije Gevin Njusom (L) prate vakcinaciju protiv koronavirusa na stadionu u Los Anđelesu (Foto: AP)
ARHIVA - Gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti (D) i guverner Kalifornije Gevin Njusom (L) prate vakcinaciju protiv koronavirusa na stadionu u Los Anđelesu (Foto: AP)

Istraživači su otkrili novi soj koronavirusa u južnom delu Kalifornije, koji je trenutno među najteže pogođenim područjima u Sjedinjenim Državama.

"Sidars-Sinai", jedan od najvećih neprofitnih akademskih medicinskih centara u Americi, saopštio je da je njegov tim ispitao uzorke uzete od 192 pacijenta u bolnici u Los Aneđelesu, kao i više od 4.000 uzoraka uzetih širom južnog dela Kalifornije tokom novembra i decembra.

Novi soj koronavirusa pronađen je kod 36 odsto uzoraka iz Los Anđelesa i 24 procenta uzoraka iz šireg područja. Autori istraživanja saopštili su da je prisustvo novog oblika "veoma primetno" od kako je otkriven kod jednog slučaja u julu, a zatim ponovo tek u oktobru.

Takođe su naveli da se nagli rast broja slučajeva Kovida 19 u južnoj Kaliforniji poslednja dva meseca poklopio sa pojavom novog soja, kojeg su istraživači označili kao "CAL.20C".

"Sidars-Sinai" je saopštio da se veruje da je nova varijanta "veoma zarazna", poput one otkrivene u Britaniji a zatim i u drugim zemljama, među kojima su i SAD. Međutim, u istraživanju se ne navodi da li je smrtonosnija od ostalih oblika koronavirusa.

Istraživači su naveli da je novi soj otkriven u severnoj Kaliforniji, Njujorku i u prijestonici Vašingtonu.

U okrugu Los Anđeles je prošle nedelje u proseku registrovano više od 13.000 novozaraženih dnevno. Pre dva meseca, ta cifra je bila 3.000. U SAD je tokom tog perioda zabeležen nagli rast i zaraženih i smrtnih slučajeva na najgori nivo od izbijanja pandemije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG