O'Brajen: Drago mi je što ću moći da ugostim lidere Srbije i Kosova u Beloj kući

ARHIVA - Bela kuća, rano ujutro 1. avgusta 2017. godine (Foto: Reuters/Jason Reed)

Robert O'Brajen, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, objavio je da mu je drago što će moći da ugosti lidere Srbije i Kosova, zajedno sa (specijalnim izaslanikom SAD za dijalog Beograda i Prištine prim. nov) Ričardom Grenelom u Beloj kući.

"Sjedinjene države željno očekuju ove važne razgovore", navodi se O'Brajenova izjava na Tviter nalogu Saveta za nacionalnu bezbednost (NSC).

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine ambasador Ričard Grenel saopštio je u ponedeljak da će se predstavnici Srbije i Kosova sastati 27. juna u Beloj kući, u prestonici Sjedinjenih Država - Vašingtonu.

U poruci na društvenoj mreži Tviter koju je započeo rečenicom “Sjajne vesti”, Grenel je naveo da su tome prethodila uveravanja dve vlade o privremenoj obustavi kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, kao i zahteva za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Ne propustite: Grenel: Predstavnici Kosova i Srbije 27. juna u Beloj kući

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da tokom predstojećih razgovora predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu 27. juna priznavanje Kosova neće biti tema, niti će, kako je rekao, dozovoliti da bude tema.

Tokom posete Čačku, Vučić je istakao i da treba videti hoće li albanska strana poštovati zahtev američkog izaslanika za Kosovo Ričarda Grenela da obustavi kandidovanje u međunarodnim organizacijama. U tom paketu zahteva, Grenel je, sa druge strane, od Srbije tražio da prekine diplomatske akcije za povlačenje priznanja Kosova i lobiranje protiv prijema Kosova u međunarodnim organizacijama.

Vučić nije želeo da otkriva strategiju koju priprema za najavljeni razgovor u Vašingtonu, a od javnosti u Srbiji je zatražio malo više poverenja za dijalog koji se vodi oko pitanja Kosova.

Ne propustite: Vučić: Priznanje Kosova neće biti tema u Vašingtonu

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da nema nikakve podele Kosova, razmene teritorija, niti bilo šta slično, već da će delovanje kosovske strane u dijalogu sa Srbijom biti u skladu sa Ustavom Kosova. Tači je ocenio da je predstojeći sastanak u Beloj kući istorijski trenutak i da Kosovo nema vremena za gubljenje.

On je dodao da su institucije Kosova pozitivno odgovorile na poziv za sastanak sa predstavnicima Srbije u Beloj kući 27. juna ove godine.

Ne propustite: Tači: Nema podele Kosova, razmene teritorija

Tokom mandata administracije predsednika Donalda Trampa pojačan je angažman Sjedinjenih Država u pregovaračkom procesu Srbije i Kosova, kojim formalno posreduje Evropska unija.

Beograd i Priština su od početka godine, uz posredovanje američkih diplomata Ričarda Grenela i Roberta O’Brajena potpisali pisma o namerama obnove aviolinije između svojih prestonica, kao i saradnju u oblasti železničkog i drumskog saobraćaja.