Linkovi

SAD od ponedeljka otvorene za putnike iz inostranstva - koji su novi uslovi?


Putnica na međunarodnom aerodromu JFK u Njujorku
Putnica na međunarodnom aerodromu JFK u Njujorku

Putnici iz inostranstva od ponedeljka, 8. novembra, posle skoro dve godine, mogu ponovo da putuju u SAD, ali samo ako su u potpunosti vakcinisani. Uz potvrdu o vakcinaciji neophodan je i negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata. Aviokompanije su upozorile da će vreme čekanja za ukrcavanje na let biti duže nego obično, zbog provere potvrda o vakcinaciji i negativnom testu.

Američke vlasti već se pripremaju za duge redove i kašnjenja. Aviokompanija Junajted erlajnz saopštila je da očekuje 50 odsto više putnika na međunarodnih letovima u odnosu na prošlu nedelju.

Britiš ervejz i Virdžin atlantik su ukidanje restrikcija proslavili sinhronizovanim jutarnjim letovima za Njujork, sa paralelnih pista na londonskom aerodromu Hitrou.

U Ameriku nisu mogli da putuju oni koji su 14 dana pred dolazak boravili u Britaniji, 26 zemalja Šengena, Irskoj, Kini, Indiji, Južnoafričkoj republici, Iranu i Brazilu. Iz Srbije i Crne Gore se i do sada moglo putovati u SAD, ali će sada tu mogućnost imati samo oni koji su kompletno vakcinisani.

Deca mlađa od 18 godina ne moraju da budu vakcinisana, ali moraju da se testiraju. Deca mlađa od dve godine izuzeta su iz obaveznog testiranja. Američka vlada saopštila je i da će dozvoliti dolazak nevakcinisanih posetilaca ako postoji neki humanitarni ili zdravstveni razlog, ali će za to biti potrebno odobrenje Centara za kontrolu I prevencju bolesti (CDC).

Od ponedeljka su za sve putnike otvoreni i kopneni granični prelazi sa Meksikom i Kanadom. Za ulazak u SAD iz tih zemalja biće potrebna potvrda o vakcinaciji, ali ne i test na kovid.

SAD priznaju vakcine koje je odobrila tamošnja Uprava za hranu i lekove (FDA) - Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, kao i vakcine koje je odobrila SZO, među kojima su Astra Zeneka, Sinofarm i Sinovak.

Među odobrenim vakcinama nije ruski Sputnjik V, tako da građani iz regiona koji su vakcinisani tom vakcinom, ne mogu da putuju u SAD.

Zbog uslova koje su postavile američke vlasti, mnogi putnici koji su primili vakcine koje se koriste u drugim delovima sveta - kao što su ruski Sputnjik V ili kineski KanSino - pokušavaju da se imunizuju vakcinama koje su američke vlasti odobrile, prenosi agencija Asošijeted pres.

Meksiko je dobio gotovo 12 miliona doza vakcine KanSino i gotovo 20 miliona doza Sputnjika V. Stanovnici koji su primili dve doze tih vakcina sada pokušavaju da prime dodatnu Fajzerovu, Moderninu, Astra Zenekinu ili Džonson i Džonson, u nadi da će im to omogućiti da pređu granicu.

"Ima mnogo Meksikanaca koji žele da putuju, ali ne mogu. Razmišljam da primim bilo koju drugu vakcinu", kaže Rozenda Ruiz, stanovnica Meksiko Sitija.

Sputnjik V se koristi u oko 70 zemalja širom sveta, ali ga još nisu odobrili ni FDA ni SZO. Gotovo milion ljudi u Mađarskoj je primilo rusku vakcinu.

Mađarska je jedna od samo dve članice EU u kojima je odobrena upotreba Sputnjika V. U Slovačkoj je tu vakcinu primilo manje od 20.000 ljudi.

U Rusiji, gde je najšira upotreba Sputnjika, građani takođe pokušavaju da se imunizuju vakcinama koje su odobrile SAD ili SZO da bi mogli da putuju u inostranstvo. Pojedini putuju u Srbiju, gde su uz rusku odobrene i Fajzer-Bajontek, Sinofarm i Astra Zeneka vakcine.

Moskva je kritikovala planova SAD da izostavi Sputnjik sa spiska odobrenih vakcina.

"Nema ni jednog razloga za tu odluku. Efikasnost i bezbednost Sputnjik V vakcine su potvrdili ne samo eksperti, već je to urađeno i tokom primene u praksi", rekao je Leonid Slucki, predsedavajući spoljnopolitičkog odbora ruske Dume.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija i dalje ispituje rusku vakcinu i još nije poznato kada bi mogla da bude odobrena za hitnu upotrebu.

Mađarska vlada sklopila je bilateralne sporazume sa 24 države - među kojima su Rusija, Srbija, Mongolija, Gruzija i Kazahstan - o međusobnom priznanju dokaza o imunizaciji, bez obzira na to o kojoj vakcini je reč.

Mađarsko Ministarstvo inostranih poslova navelo je za AP da je otvoreno za sličan dogovor sa SAD, ali da trenutno "nema pregovora o tom pitanju".

XS
SM
MD
LG