Linkovi

SZO: Evropa epicentar pandemije Kovida 19


Hans Kluge, direktor za Evropu Svetske zdravstvene organizacije na brifingu u Kopenhagenu (Foto: AP)
Hans Kluge, direktor za Evropu Svetske zdravstvene organizacije na brifingu u Kopenhagenu (Foto: AP)

Direktor za Evropu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) Hans Kluge rekao je u četvrtak da je evropski kontinent sada epicentar pandemije Kovida 19, sa 59 odsto svih slučajeva globalno.

Kluge je na virtuelnom brifingu u Kopenhagenu rekao je da je trenutni tempo prenošenja virusa širom 53 evropske zemlje veoma zabrinjavajući. Dodao je da se broj novih slučajeva približava rekordnim nivoima, te da je delta soj koronavirusa uzrok naglog rasta.

Prema najnovijim podacima SZO-a, broj hospitalizacija u Evropi se više nego udvostručio za jednu nedelju, naveo je Kluge.

Takođe je naglasio da je trend rasta registrovan kod svih uzrasta, ali da najviše zabrinjava ubrzano prenošenje virusa među starijom populacijom. To, kako je upozorio, dovodi do većeg broja teških slučajeva bolesti i smrti, sa 75 odsto smrtnih slučajeva među starijima od 65 godina.

Zvaničnik SZO-a rekao je da jedna pouzdana projekcija pokazuje da bi u Evropi, ako se nastavi trenutni tempo, moglo da bude još pola miliona žrtava kovida do prvog februara.

Napušteni centar za testiranje u Frankfurtu, u Nemačkoj
Napušteni centar za testiranje u Frankfurtu, u Nemačkoj

Među razlozima za novi nalet pandemije, kako je naveo Kluge, su i neujednačena stopa vakcinacije i ublažavanje mera za suzbijanje koronavirusa širom regiona.

U Evropi je vakcinisano samo 47 odsto ukupne populacije, uprkos tome što je distribuirano milijardu doza vakcine. U 8 država, u potpunosti je imunizovano najmanje 70 odsto ljudi. U dve zemlje, ta stopa je ispod 10 procenata, naveo je Hans Kluge.

Takođe je pozvao zemlje sa niskom stopom imunizovanih da vakcinišu veći broj ljudi, naročito među prioritetnim grupama kao što su stariji. Od država sa visokom stopom vakcinisanih i velikim zalihama vakcina zatražio je da ih podele sa onima koji imaju malo doza.

Direktor za Evropu SZO-a ponovio je da su vakcine najefikasnije u kombinaciji sa drugim preventivnim merama, kao što su socijalno distanciranje i nošenje maski. Ocenio je da bi do februara moglo da bude spaseno 188.000 života ako bi se uvelo univerzalno nošenje maski u Evropi.

"Moramo da promenimo taktiku, od reagovanja na nagli rast Kovida 19 do sprečavanja da do njega uopšte dođe", zaključio je Kluge.

XS
SM
MD
LG