Linkovi

Studija: Antidepresiv pomaže u lečenju obolelih od kovida


Koronavirus pod mikroskopom
Koronavirus pod mikroskopom

Jeftin antidepresiv smanjuje potrebu za bolničkim lečenjem među odraslima koji imaju kovid i u rizičnim su grupama, pokazala je studija koja proučava kako lekovi koje već imamo mogu da utiču na lečenje koronavirusa.

Istraživači su rekli da lek fluvoksamin, koji se koristi za lečenje depresije i opsesivno kompulsivnih poremećaja, inače ima dobar efekat na smirivanje upalnih procesa i da je pokazao dobre rezultate u manjim istraživanjima.

Koautor studije, doktor Edvard Mils sa Mekmaster univerziteta u Ontariju, rekao je da su nalaze sada prosledili američkom Nacionalnom institutu za zdravlje i da se nadaju da će dobiti zeleno svetlo i od Svetske zdravstvene organizacije.

"Ako SZO to preporuči, moglo bi da bude spaseno mnogo života", kaže Mils.

Lek fluvoksamin bi koštao samo 4 dolara za lečenje od kovida, što je neuporedivo jeftinije od tretmana antitelima koji košta 2.000 dolara ili Merkove eksperimentalne pilule koja košta 700 dolara.

Istraživači su testirali antidepresiv na oko 1.500 dobrovoljaca u Brazilu koji su se nedavno zarazili koronavirusom i bili u riziku od teške kliničke slike zbog dijabetesa ili srčanih problema. Polovina je dobila antidepresive, druga polovina lažne tablete i bili su na posmatranju četiri nedelje.

U grupi koja je uzimala lekove, 11 odsto pacijenata je zahtevalo bolničko lečenje, dok je tako bilo sa 16 odsto pacijenata koji su uzimali lažne tablete.

Rezutati studije su objavljeni u medicinskom časopisu Lanset, a nezavisni eksperti koji su nadzirali studiju su rekli da može i da se prekine pre vremena jer su rezultati bili jasni.

Ostaju otvorena pitanja o tome koja je najbolja doza, kao i da li bi i drugi pacijenti, koji nisu u velikom riziku da budu hospitalizovani, mogli da je koriste u lečenju kovida.

Testiraju se i drugi lekovi koji bi mogli da pomognu u lečenju protiv kovida. I dalje se istražuje lek protiv hepatitisa, dok su se neuspešnim pokazali ivermektin, metformin i hidroksihlorokin.

XS
SM
MD
LG