Linkovi

SAD se otvaraju za međunarodne putnike, ali sa potvrdom o vakcinaciji


ARHIVA - Putnici sa leta iz Londona stižu na međunarodni aerodrom Džon Kenedi u Njujorku (Foto: Reuters/Eduardo Munoz)
ARHIVA - Putnici sa leta iz Londona stižu na međunarodni aerodrom Džon Kenedi u Njujorku (Foto: Reuters/Eduardo Munoz)

Sjedinjene Države će, početkom novembra, ponovo dozvoliti ulazak u zemlju putnicima iz Kine, Indije, Velike Britanije i mnogih drugih evropskih zemalja koji su primili vakcine protiv Kovida 19, saopštila je Bela kuća, čime su ukinute stroge restrikcije uvedene zbog pandemije početkom prošle godine.

Bela kuća planira da dozvoli ulazak putnicima iz drugih zemalja, koji nisu američki državljani, a koji od proleća 2020. nisu mogli da dođu u Ameriku, saopštio je koordinator Bele kuće za odgovor na koronavirus Džef Zajnc.

Američke restrikcije prvo su uvedene putnicima iz Kine u januaru 2020, odlukom tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, a narednih meseci su proširene na druge zemlje, bez jasnih parametara kada ih, i kako - ukinuti.

Predsednik Džo Bajden u aprilu ove godine je uveo nove putne restrikcije za Indiju, i zabranio većini neameričkih državljana da ulaze u SAD. Tramp je u januaru planirao da ukine restrikcije evropskim zemljama ali je Bajden promenio taj plan.

SAD trenutno ne dozvoljavaju ulazak većini neameričkih državljana, koji su u poslednjih 14 dana bili u Britaniji, 26 zemalja Šengena u Evropi, Irskoj, Kini, Indiji, Južnoj Africi, Iranu i Brazilu.

Postojaće određeni izuzeci za politiku vakcinacije, rekli su zvaničnici, što se odnosi i na decu koja još ne mogu da se vakcinišu. Nova pravila se ne odnose na putnike koji dolaze kopnenim putem iz Meksika i Kanade.

Aviokompanije su mesecima lobirale kod Bele kuće da se ukinu restrikcije ali nisu uspele da ih ukinu na vreme za letnju sezonu. Bela kuća je u julu saopštila da je zabrinuta zbog visoko infektivne delta varijante i rasta broja slučajeva Kovida-19 u Americi.

Od tada se nedeljni prosek prijavljenih slučajeva Kovida 19 u SAD više nego udvostručio.

XS
SM
MD
LG