Linkovi

Iran: Incident u postrojenju Natanc je "nuklearni terorizam"


ARHIVA - Centrifuge za obogaćivanje uranijuma u iranskom nuklearnom postrojenju Natanc

Incident u nuklearnom postrojenju Natanc u nedelju izazvan je činom "nuklearnog terorizma", saopštio je šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi i dodao da Teheran ima pravo da preduzme akciju protiv počinilaca, prenela je državna televizija.

"Iran osuđuje taj užasan potez i naglašava da je potrebno da se međunarodna zajednica i Međunarodna agencija za atomsku energiju pozabave ovim nuklearnim terorizmom", rekao je Salehi, ali nije izneo više detalja.

Izraelski javni radio Kan preneo je pozivajući se na obaveštajne izvore, ne navodeći čije, da je izraelski Mosad izvršio sajber napad na postrojenje. Izraelski zvaničnici nisu komentarisali incident.

Teheran je prethodno saopštio da je nestanak struje u nuklearnom postrojenju izazvan problemom u distributivnoj električnoj mreži, dan nakon što su pokrenute nove centrifuge za obogaćivanje uranijuma u tom objektu.

Postrojenje Natanc, koje se nalazi u pustinji u centralnoj provinciji Isfahan, ključni je deo iranskog programa za obogaćivanje uranijuma i pod nadzorom je inspektora Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA).

"U incidentu nije bilo žrtava i nije došlo do kontaminacije", rekao je portparol iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi i dodao da je nestala struja širom postrojenja.

Kamalvandi je novinskoj agenciji Fars rekao da se istražuje uzrok, ali je iranski poslanik Malek Šariati Niasar tvitovao: "Snažno se sumnja da je ovaj incident izazvan sabotažom ili upadom".

Iran je optužio Izrael za prošlogodišnje ubistvo Mohsena Fahrizadeha, kojeg su zapadne obaveštajne službe smatrale glavnim tvorcem tajnog iranskog nuklearnog programa. Izrael nije potvrdio niti odbacio odgovornost za ubistvo. Teheran odbacuje tvrdnje da pokušava da napravi nuklearnu borbu.

Portparol Međunarodne agencija za atomsku energiju je u pisanom komentaru naveo "da je agencija UN upoznata sa medijskim izveštajima i da za sada nema komentar".

U postrojenju Natanc je u julu prošle godine izbio požar za koji je vlada navela da je pokušaj sabotaže iranskog nuklearnog programa. U napadu na taj objekat 2010. godine upotrebljen je kompjuterskki virus za koji se veruje da su ga razvili SAD i Izrael.

Najnoviji incident dogodio se u svetlu napora Teherana i Vašingtona da ožive nuklearni sporazum sa svetskim silama iz 2015 godine, iz kojeg se bivši predsednik Donald Tramp povukao pre tri godine. Tramp je ponovo uveo sankcije Iranu, koji je zbog toga počeo da krši mnoge restrikcije predviđene dogovorom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG