Linkovi

Svetska banka: Usporavanje globalne ekonomije i ostanak inflacije


Radnik na pijaci u Ankari raspoređuje lubenice na tezgi 3. juna 2022. Godišnja stopa inflacije u Turskoj iznosila je 73,5 odsto u maju (Foto: AP/Burhan Ozbilici)
Radnik na pijaci u Ankari raspoređuje lubenice na tezgi 3. juna 2022. Godišnja stopa inflacije u Turskoj iznosila je 73,5 odsto u maju (Foto: AP/Burhan Ozbilici)

Svetska banka saopštila je da svet ulazi u "produženi period slabog rasta i povišene inflacije" i smanjila svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za 1,2 procenta, na 2,9 odsto za 2022. godinu.

Međunarodna institucija sa sedištem u Vašingtonu takođe je navela da će se mnoge zemlje po svemu sudeći suočiti sa recesijom.

Svetska banka krivi pandemiju kovida 19 za većinu problema, a kao faktor navodi i rusku invaziju Ukrajine.

"Opasnost od stagflacije je danas znatna", napisao je u predgovoru izveštaja predsednik Svetske banke Dejvid Malpas.

"Potisnuti rast će se najverovatnije nastaviti tokom ove decenije zbog slabih investicija u većem delu sveta. Sa inflacijom koja je trenutno na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija u mnogim zemljama i uz očekivano spor porast zaliha, postoji rizik da će inflacija duže ostati na višem nivou".

Svetska banka veruje da će globalni ekonomski rast biti oko 3 odsto u 2023. i 2024, a da će inflacija ostati visoka u mnogim zemljama.

Rast u SAD, navodi Svetska banka, ove godine će biti svega 2,5 odsto, znatno manje od 5,7 prošle godine.

Evropa bi takođe trebalo da ostvari rast od 2,5 odsto ove godine, u poređenju sa 5,4 u 2021.

Banka je predvidela da će rast kineske ekonomije biti 4,3 odsto, skoro dvostruko manje od prošlogodišnjih 8,1 odsto. Za usporeni rast u najmnogoljudnijoj zemlji sveta Svetska banka okrivila je drakonska zatvaranja usled pandemije kovida 19.

Neke informacije u ovom izveštaju preuzete su od Asošijeted presa i Rojtersa.
XS
SM
MD
LG