Linkovi

Sekretarka za finansije: Neprihvatljiv nivo inflacije u SAD


ARHIVA - Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen svedoči u Kongresu (Foto: Graeme Jennings/Pool photo via AP)
ARHIVA - Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen svedoči u Kongresu (Foto: Graeme Jennings/Pool photo via AP)

Sjedinjene Države suočene su sa "neprijvatljivim nivoima inflacije" i potrebne su adekvatne budžetske mere da bi se umanjio inflatorni pritisak bez podrivanja ekonomije, rekla je u utorak sekretarka za finansije Dženet Jelen.

Jelen je na pretresu pred senatskim Odborom za finansije odbacila tvrdnje repubikanaca da je najveću inflaciju u proteklih 40 godina izazvao plan predsednika Džoa Bajdena za pomoć ekonomiji od hiljadu 900 milijardi dolara, koji je usvojen u Kongresu prošle godine.

"Inflacija je prisutna u gotovo svim razvijenim zemljama širom sveta, koje imaju veoma različite fiskalne politike. Tako da nije slučaj da veći dio inflacije s kojom se suočavama odražava posledice plana za spas ekonomije", ocenila je Jelen.

Dodala je da je inflacija uglavnom izazvana neravnotežom u nabavci i potražnji, uključujući i prekomernu potražnju za proizvodima u odnosu na usluge tokom pandemije koronavirusa i ozbiljne poremećaje u lancu snabdevanja. Visoke cene energije i hrane, izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu, takođe su dovele do rasta inflacije, naglasila je zvaničnica Bajdenove administracije.

Jelen je poručila da je rešavanje problema inflacije Bajdenov glavni prioritet i naglasila da bi delovi predsednikovog predloga o socijalnim programima i klimi mogli da pomognu da se smanje troškovi za Amerikance, uključujući lekove koji se izdaju na recept i incijative za čiste izvore energije.

"Trenutno se suočavamo sa makroekonomskim izazovima, među kojima su neprihvatljivi nivoi inflacije kao i sa preprekama povezanim sa poremećajima izazvanim uticajem pandemije na lance nabavke i posledicama poremećaja u snabdevanju na tržištima nafte i hrane, koji su rezultat ruskog rata u Ukrajini", ocenila je Jelen.

Republikanci su oštro kritikovali sekretarku za finansije nakon što je priznala da "nije bila u pravu" prošle godine kada je reč o rastu inflacije.

"Kada sam rekla da će inflacija biti prolazna, nisam očekivala scenario u kojem smo se suočili sa više varijanti kovida koje su potresle ekonomiju i globalne lance nabavke, i nisam predvidela posledice po cene hrane i energije, od ruske invazije na Ukrajinu", rekla je Jelen u odgovoru na kritike.

Jelen je naglasila da je primarna odgovornost Federalnih rezervi da smanje inflaciju i dodala da poštuje nezavisnost centralne banke u utvrđivanju monetarne politike.

"Da bi se umanjili inflatorni pritisci bez podrivanja snažnog tržišta rada, potreban je adekvatan budžetski potez uz monetarne mere Federalnih rezervi", rekla je Jelen.

Takođe je ocenila da Bajdenov budžetski predlog za fiskalnu 2023. godinu, koji je u fokusu pretresa, nagoveštava "pametne, fiskalno odgovorne investicije: smanjenje deficita i održavanje niskog dužničkog tereta".

Bajdenov predlog finansirao bi se povećanjem poreza na korporacije i najbogatije Amerikance, zatvaranjem rupa u zakonu i poboljšanjem ubiranja poreza.

Jelen je istakla i da je "veoma usredsređena" na realizaciju globalnog sporazuma o poreskoj reformi 173 zemlje, koji obuhvata minimalni svetski porez od 15 odsto.

"Nadam se da će Kongres takođe primeniti taj globalni minimalni porez u okviru svoje zakonske agende", zaključila je sekretarka za finansije.

XS
SM
MD
LG