Linkovi

Tramp predložio dogovor o imigraciji, demokrate kažu da je "neprihvatljiv"


Predsednik Donald Tramp govori o delimičnom zatvaranju vladinih agencija, imigraciji i graničnoj bezbednosti u Beloj kući, 19. januara 2019.

U pokušaju da okonča delimično zatvaranje američke vlade, koje traje već mesec dana, predsednik Donald Tramp u subotu je ponudio demokratama kompromis na planu svoje tvrde imigracione politike ali je opoziciona stranka odbila taj predlog čak i pre nego što se predsednik obratio naciji.

"Nadamo se da će ponuditi svoju entuzijastičnu podršku i mislim da mnogi od njih hoće, rekao je Tramp o demokratama. "Radikalna levica nikada neće moći da kontroliše naše granice. Nikada neću dozvoliti da se to dogodi".

Migranti iz Kube, Venecuele i Centralne Amerike čekaju da pređu granicu Meksika sa SAD i zatraže politički azil.
Migranti iz Kube, Venecuele i Centralne Amerike čekaju da pređu granicu Meksika sa SAD i zatraže politički azil.

U govoru koji je uživo prenošen iz Bele kuće, Tramp je pozvao da se angažuje dodatnih 2.750 federalnih agenata na kontroli imigracije i zatražio 5,7 milijardi dolara za čeličnu barijeru na 370 kilometara dugom delu granice sa Meksikom.

"Vreme je da svoju budućnost povratimo od ekstremnih glasova koji se plaše kompromisa i zahtevaju otvorene granice", rekao je Tramp. "Zato sam tu danas, da pokušam da razbijem tu blokadu."

Dva programa

Tramp je ponudio kompromis u vezi sa dva programa koja je njegova administracija planirala da eliminiše - program odložene akcije za pridošle u detinjstvu (DACA) i privremeni zaštićeni status (TPS) za imigrante iz nekih latinoameričkih i afričkih zemalja.

Dvostranačkim predlogom nazvanim "most" dozvolilo bi se da 740.000 imigranata koje su roditelji ilegalno doveli u SAD kao decu, a koji se često nazivaju "sanjarima", da zadrže svoje radne dozvole i da se njihove deportacije odlože na dodatne tri godine ako su im dozvole ukinute.

Planu se snažno protive neki istaknuti konzervativni komentatori.

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma (arhivski snimak)
Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma (arhivski snimak)

Malo pre Trampovog obraćanja, predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi nazvala je ponudu "kompilacijom nekoliko prethodno odbacčenih inicijativa koje su bile neprihvatljive" i rekla da predsednikov predlog nije "znak dobre volje."

"Melo je verovatno da bi bilo koja od tih odredbi pojedinačno prošla u Predstavničkom domu a ako se uzmu zajedno - jednostavno su neprihvaljitve u startu. Za početak, ovaj predlog ne uključuje trajno rešenje za "sanjare" i primaoce privremenog zaštićenog statusa koji su našoj zemlji potrebni i koje podržavamo", dodala je Pelosi u saopštenju.

Tramp je izjavio da će lider senatske većine Mič Mekonel, republikanac iz Kentakija, izneti njegov predlog na razmatranje sledeće nedelje kako bi se "hitno ponovo otvorila naša federalna vlada."

Predsednik se obratio naciji nakon što je u Ovalnoj kancelariji prisustvovao ceremoniji naturalizacije pet novih građana SAD, čime je naglasio svoju podršku legalnoj imigraciji.

Trampov predlog, prema izveštajima, proistekao je iz sastanka održanog u četvrtak uveče, u kojem su učestvovali njegov zet i savetnik Džered Kušner, potpredsednik Majk Pens i Mekonel, u pokušaju da sastave predlog zakona koji bi mogao da osvoji dovoljnu podršku demokratskih zakonodavaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG