Linkovi

Odbijeni svi predlozi o imigracionoj reformi u SAD


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

U američkom Senatu odbijena su četiri prijedloga o imigracionoj reformi, nakon što su senatori protekle nedelje razmatrali različite planove o zaštiti mladih ilegalnih imigranata, povećanju sredstava za pograničnu bezbjednost i promjenama pravila za imigraciju zasnovanu na porodičnim vezama.

Nedelje protesta, pregovora, pa čak i obustave rada vladinih agencija, dovele su do četiri različita pokušaja da se pronađe rešenje za mlade ilegalne imigrante. Ni jedan prijedlog nije prošao u američkom Senatu.

Dvadeset pet milijadi dolara za pograničnu bezbjednost i moguće državljanstvo za takozvane sanjare bili su dio plana za koji se smatralo da ima najbolju šansu da bude usvojen, s obzirom na to da je imao 16 sponzora iz obje stranke.

“Ovo je jedini zakonski prijedlog kojim se imigraciona pitanja rješavaju uz široku, dvostranačku podršku. Prijedlog bi se bavio najhitnijim problemima”, saopštila je republikanska senatorka Suzan Kolins.

Senatori koji su podržali dvostranački predlog o imigracionoj reformi
Senatori koji su podržali dvostranački predlog o imigracionoj reformi

Međutim, Bijela kuća zaprijetila je vetom, dok je predsjednik Tramp tvitovao da je prijedlog potpuna katastrofa. Zbog toga je, za pojedine senatore, politički rizik od davanje podrške prijedlogu koji nikada ne bi postao zakon, bio prevelik.

“Ovdje nije riječ o DACA-i, već o svakom pojedincu koji je ilegalno u ovoj zemlji”, istakao je republikanski senator Džejms Lenkford.

Demokrate i neki republikanci u Senatu smatrali su da zbog kratkog roka, velike promjene u imigracionom sistemu za sada nisu bile moguće.

Gospodine predsjedniče, poslušajte američki narod i predvodite nas u Kongresu i sve će biti dobro. Ako rešavanje ovog pitanja povjerite najekstremnijim ljudima, doživjećete neuspjeh kao Obama i Buš”, poručio je republikanski senator Lindzi Grejem.

Čak ni predsjednikov plan od četiri tačke nije dobio dovoljno glasova, uprkos upozorenju koje su republikanci uputili demokratama.

To je to. Ovo je vaša poslednja šansa da glasate za moguće državljanstvo za sve ljude o kojima smo govorili”, upozorio je republikanski senator Čak Gresli.

Zbog zastoja u Kongresu, učesnici programa DACA mogli bi da budu deportovani posle istoka roka, petog marta. Demokrate poručuju da je riječ je o krizi za koju je isključivo odgovoran predsjednik.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer (L) i demokratski senator Dik Durbin
Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer (L) i demokratski senator Dik Durbin

“Nema sumnje da će američki narod kriviti predsjednika Trampa, i nikog drugog, za neuspjeh u zaštiti sanjara”, ustvrdio je lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer.

Međutim, Trampova stranka mogla bi da ima koristi od aktuelne situacije ako lider većine u Senatu Mič Mekonel održi obećanje da će debata o imigraciji biti ograničena na ovu nedelju.

Ovo zaista ide u korist republikancima koji ne žele da pomognu učesnicima DACA-e ili to žele da urade zajedno sa ostalim imigracionim mjerema koje demokrate nisu spremne da prihvate”, smatra Moli Rejnolds iz Instituta Brukings.

Naredna šansa za demokrate da iznude debatu o mladim ilegalnim imigrantima je u martu, kada će Kongres ponovo raspravljati o federalnom budžetu.

XS
SM
MD
LG