Linkovi

Vrhovni sud SAD odbio razmatranje žalbe, program DACA ostaje na snazi


Protest "sanjara" u Njujorku 15. februara, REUTERS / Shannon Stapleton
Protest "sanjara" u Njujorku 15. februara, REUTERS / Shannon Stapleton

Američki kongres je pod sve većim pritiskom da zaštiti nedokumentovane imigrante od deportacije uprkos očigledno olakšavajućoj odluci vrhovnog suda.

Vrhovni sud je prethodno odbio da uzme u razmatranje žalbu Trampove administracije na odluku nižeg suda da zadrži program zaštite za takozvane “sanjare”.

U obraćanju guvernerima Tramp je kritikovao odluku apelacionog suda da je potrebna dodatna revizija njegove odluke da okonča program zaštite.

“Veoma je tužno kada se svaki slučaj protiv nas nalazi u Apelacionom sudu za deveti okrug. Gubimo, gubimo, gubimo i onda prođemo dobro u Vrhovnom sudu. Šta vam to govori o našem sudskom sistemu. Veoma je deprimirajuće, DACA se vraća pa ćemo da vidimo šta će se dogoditi.”, komentarisao je američki predsednik.

Odluka Vrhovnog suda uklonila je pritisak sa “sanjara” čija je zaštita isticala 5. marta, ali nije smanjila rizik od deportacije.

Ranije ovog meseca Senat je odbio četiri odvojena predloga za imigraciju – od dvostranačkog koji bi legalan status primalaca zaštite kombinovao sa ograničenim poboljšanjima, dalje do bezbednosti američke granice, pa sve do predloga republikanaca koji obuhvata Trampov dugoročni plan imigrantske reforme.

U međuvremenu senatori obe partije rekli su da ne odustaju od pronalalaženja zakonskog rešenja koje će omogućiti primaocima DACA trajni status zaštite u SAD.

XS
SM
MD
LG