Linkovi

Vučić poslao vojsku na migrante, analitičari tvrde - predizborni marketing


Pripadnici Vojske Srbije sa zaštitnim medicinskim maskama na licu i rukivaciama, na graničnom prelazu Batrovci, na granici sa Republikom Hrvatskom, nakon uvođenja vanrednog stanja u Srbiji zbog epidemije koronavirusa, Srbija, 16. marta 2020. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)
Pripadnici Vojske Srbije sa zaštitnim medicinskim maskama na licu i rukivaciama, na graničnom prelazu Batrovci, na granici sa Republikom Hrvatskom, nakon uvođenja vanrednog stanja u Srbiji zbog epidemije koronavirusa, Srbija, 16. marta 2020. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je hitnu upotrebu Vojske Srbije radi "zaštite bezbednosti građana Šida od migranata", saopštilo je Ministarstvo odbrane. Sagovornici Glasa Amerike kažu - potez je predizborni marketing.

Vučić je rekao da je postupio u skladu sa procenama bezbednosnih organa države i u skladu sa zahtevima i inicijativama građana u Šidu.

"Vojna policija, koja spada u posebne specijalne jedinice, zauzeće sva tri punkta – Adaševci, Principovac, Šid i preuzeti potrebnu kontrolu", rekao je Vučić za TV Prva i dodao da se u Šidu se ne dešavaju "najstrašnija krivična dela", ali dolazi do sitnih krađa, upada na posede i da se zbog građani tih mesta ne osećaju bezbedno.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je na osnovu Zakona o Vojsci Srbije, predsednik Republike naredio upotrebu dela snaga VS na teritoriji opštine Šid radi pružanja pomoći MUP-u u obezbeđenju centara za azil i prihvatnih centara.

"Na osnovu odluke ministra odbrane Aleksandra Vulina i naređenja načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića, Vojska Srbije započela je angažovanje na raspoređivanju dela snaga za izvršenje tog zadatka", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Akcija protiv migranata nije misija vojske

U izjavi za Glas Amerike Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike i kapetan bojnog broda u penziji ističe da zaštita od migranata nije osnovna misija vojske:

"U svojoj trećoj misiji ona daje podršku snagama koje su predviđene za borbu protiv terorizma. Znači, angažovanje vojske u ovom trenutku možemo shvatiti, uz postojanje svih naših kapaciteta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, samo shvatiti kao predizbornu aktivnost".

Iako nije reč o posebnoj vrsti sofisticiranog angažovanja, vojska se ne priprema za takve aktivnosti, nastavlja on, i nije ni fizički, ni psihički pripremljena za takvu vrstu angažovanja.

"Očigledno je da se loše upravljanje migrantskom krizom odražava kroz animozitet jednog dela građana Srbije prema načinu upravljanja tom krizom, odnosno direktno prema vlastima. Očigledno je da je ovo populistička retorika i populistički potez koji će doprineti sasvim sigurno poboljšanju njihovog rejtinga u pograničnim područijima", rekao je Lunić i objasnio da bi u drugoj fazi usledio angažman kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova - Policije i posebno Žandarmerije, a "tek poslednja stavka bi trebalo da bude vojska".

Migranti lišeni slobode

"Tokom vanrednog stanja celopkupna migrantska populacija u Srbiji je lišena slobode, a vojska je angažovana kako bi sprovodila ovu odluku", rekao je za Glas Amerike Filip Ejdus, profesor na Fakultetu političkih nauka i predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji je više puta u javnosti iznosio svoje ocene o upotrebi vojske tokom vanrednog stanja.

Radi se o jednoj izuzetno problematičnoj odluci koja ne samo da je jedinstvena u Evropi već je u direktnoj suprotnosti sa našim zakonima i međunarodno pravnim obavezama, nastavlja on.

"Sada vidimo da se vojska šalje da štiti migrantske centre u Šid i nakon završetka vanrednog stanja, kao odgovor na zahteve lokalnih vlasti da se migrantima ponovo ograniči sloboda kretanja", navodi Ejdus i naglašava da je takav potez problematičan iz više razloga:

"Prvo, bezbednosna situacija na terenu se uopšte nije tako pogoršala da bi opravdala ove esktremne mere. Drugo, ako i postoji potreba da se pojačaju bezbednosne snage, to je zadatak policije a ne vojske. Treće, specijalne mere koje su preduzete tokom vanrednog stanja ne bi smele da se nastavljaju i da se normalizuju i nakon vanrednog stanja jer to vodi u dalju eroziju ionako slabih demokratskih ustanova i vladavine prava".

Konačno, zaključuje Ejdus, "skandal je da se veštački zaoštrava i militarizuje jedna humanitarna kriza kao deo predizborne kampanje".

XS
SM
MD
LG