Linkovi

Ukinuto vanredno stanje, istekao poslednji policijski čas, vojska se povlači


Žena pere izlog pred ponovno otvarane prodavnice u centru Beograda, pred ukidanje vanrednog stanja u Srbiji, 4. maja 2020.
Žena pere izlog pred ponovno otvarane prodavnice u centru Beograda, pred ukidanje vanrednog stanja u Srbiji, 4. maja 2020.

U četvrtak u pet sati izjutra u Srbiji je istekao poslednji policijski čas, koji je bio jedna od mera vanrdnog stanja uvedeng u sklopu borbe protov epidemije koronavirusa. Prestala je da važi i potpuna zabrana kretanja ljudi starijih od 65 godina, ali je na snazi ostao poseban režim ponašanja koji podrazumeva društveno distanciranje, zabranu javnih skupova, kao i posebne mere zaštite na javnim mestima i sredstvima javnog prevoza.

Gradski javni saobraćaj počeće sa radom 8. maja. Iako je prethodno bilo najavljeno da će to biti omogućeno samo zaposlenima i uz poseban režim ulaska u vozila, uz upotrebu maski i rukavica koje će biti obavezne kako u vozilima javnog prevoza, tako i u restoranima i kafićima, kasnije je objaljeno da će prevoz moći da koriste svi građani.

Kako je saopštio gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, a preneo Beoinfo, javni prevoz funkcionisaće u istom obimu i na isti način kao pre odluke o ukidanju javnog prevoza, odnosno njega će moći da koriste svi građani. Zbog toga, povlači se i odluka o uvođenju redara na osnovu instrukcije Kriznog štaba.

On je apelovao na građane da poštuju preporuke epidemiologa, da koriste maske i rukavice, kao i da drže socijalnu distancu.

To će biti lična odgovornost građana, a ne odgovornost prevoznika, poručio je Vasiljević.

Beoinfo je preneo da je posle zahteva predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nove odluke republičkog Kriznog štaba kojim je obavezna instrukcija o organizovanju javnog prevoza pretvorena u preporuku, Sekretarijat za javni prevoz dao je instrukcije prevoznicima i uputio apel građanima.

Fotografije praznih kafića u centru Beograda, 4. maja 2020, u vreme trajanja vanrednog stanja, polako postaju prošlost. (AP Photo/Darko Vojinović)
Fotografije praznih kafića u centru Beograda, 4. maja 2020, u vreme trajanja vanrednog stanja, polako postaju prošlost. (AP Photo/Darko Vojinović)

Bioskopi i pozorišta do daljnjeg neće raditi. Vrtići počinju da rade u ponedeljak, ali će nastava za školarce i dalje biti organizovana onlajn i preko javnog servisa, kao što je to bio slučaj i u vreme trajanja vanrednog stanja.

Stručnjaci iz Kriznoš štaba naglasili su ponovo na konferenciji za štampu u sredu neophodnost izbegavanje kontakata, rukovanja i šetnje u grupi, dok će skupovi i slavlja poput rođendana, svadbi i krštenja biti dozvoljeni od 15. juna.

Kon: Smanjen rizik, ali neophodno izbegavanje kontakata

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u četvrtak da je rizik od zaražavanja koronavirusom znatno smanjen, ali da na snazi ostaje preporuka o izbegavanju kontakata i da se sada sve svodi na ličnu odgovornost i određivanje nivoa zaštite.

Kon je nakon vesti da će javni transport moći da koriste svi upozorio da je gradski prevoz rizično mesto gde još uvek postoji mogućnost zaražavanja i gde treba primenjivati mere zaštite.

Prema njegovom apelu, stariji od 65 godina i hronični bolesnici još uvek ne treba da koriste prevoz, a ako moraju da to čine uz zaštitnu opremu.

''Rzik od zaražavanja u narednih 10-ak dana će biti gotovo 'neprepoznatljiv', ali je besmisleno da na samom kraju dođe do zaražavanja osetjivih grupa", rekao je Kon za TV Pink.

Epidemija je, najavio je, može "odjaviti" ukoliko u vezanih 28 dana ne bude ni jedan novi slučaj zaraze, al ne pre toga.

"Sve se svodi se na ličnu odgovornost. U samom startu činilo se da su mere preuranjene, ali videćemo zajedno da će ovo dalje da se spušta i da će potpuno nestati. Čekaćemo da vidimo šta će se desiti preko leta", rekao je Kon.

Vojska započela deangažovanje

U skladu sa odlukom Skupštine o ukidanju vanrednog stanja, Vojska Srbije će pripremiti planove o svom dezangažovanju i početi da se vraća u redovne aktivnosti, izjavio je u četvrtak ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Arhiva - Pripadnici Vojske Srbije obezbeđuju zgradu Doma Narodne skupštine, nakon proglašenja vanrednog stanja u sklopu mera za borbu protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 16. marta 2020. (REUTERS/Marko Đurica)
Arhiva - Pripadnici Vojske Srbije obezbeđuju zgradu Doma Narodne skupštine, nakon proglašenja vanrednog stanja u sklopu mera za borbu protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 16. marta 2020. (REUTERS/Marko Đurica)

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vulin je, nakon obilaska inžinjerijskih radova na poligonu "Međa", rekao da je Vojska ispunila naređenje vrha države i "dala sve od sebe da ovo teško vreme i vanredno stanje prođe sa najmanje posledica po zdravlje i sigurnost svih građana".

Zaključio je da je Vojska Srbije još jednom dokazala koliko znači svojoj zemlji.

XS
SM
MD
LG