Linkovi

Vulin u Šidu: Ne očekujemo velike probleme, niti primenu sile


Vojnik ispred migrantskog centra u Šidu (izvor: internet stranica Ministarstva odbrane)
Vojnik ispred migrantskog centra u Šidu (izvor: internet stranica Ministarstva odbrane)

Pripadnici Vojske Srbije, koji su stigli u Šid kako bi kontrolisali tri centra sa skoro dve hiljade migranata, tokom protekle noći su već intervenisali i 18 migranata vratili u prihvatni centar, prenosi Fonet.

U Šidu je tokom dana bio i ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je rekao da je vojska preuzela odgovornost za spoljno obezbeđenje migrantskih kampova.

„Ne očekujemo velike probleme, ne očekujemo da bilo ko može ili treba da primeni silu, ali hoćemo da pomognemo da se naši građani osećaju bolje, da su mirniji, sigurniji, da posebno migrantima koji su eventualno van kampova ne dozvolimo da prave nikakve probleme“, rekao je Vulin.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić istakao je da „vojska štiti ljude i da je tu da obezbedi mir, ne zato što se nešto desilo, već da se ne bi desilo“.

Pripadnici Vojske Srbije počeli su da obezbeđuju prihvatne centre na teritoriji opštine Šid zbog pružanja pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova,
saopštilo je Ministarstvo odbrane. Navodi se da su vojnici raspoređeni ispred prihvatnog centra u Adaševcima, ispred centara Principovac i Šid - stanica.

Migranti u centru u Šidu (izvor: internet stranica Ministarstva odbrane)
Migranti u centru u Šidu (izvor: internet stranica Ministarstva odbrane)

U saopštenju se navodi da je vojska raspoređena na osnovu naređenja predsednika Aleksandra Vučića, odluke ministra odbrane Aleksandra Vulina i naređenja načelnika Generalštava Milana Mojsilovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu ujutru je naredio hitnu upotrebu Vojske Srbije radi "zaštite bezbednosti građana Šida od migranata". On je rekao da je postupio u skladu sa procenama bezbednosnih organa i zahtevima građana u Šidu.

Sagovornici Glasa Amerike, međutim, tvrde da je Vučićev potez predizborni.

Stručnjaci podsećaju da je tokom vanrednog stanja cela migrantska populacija bila lišena slobode kretanja, što je suprotno i domaćim i međunarodnim zakonima, a da se sada slanjem vojske u centre pokušava isto.

XS
SM
MD
LG