Linkovi

Vijetnam kao model za Severnu Koreju


Vijetnamski policajci na straži ispred hotela "Melia" u Hanoju, pred susret predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una. (Foto: AP/Vincent Yu)
Vijetnamski policajci na straži ispred hotela "Melia" u Hanoju, pred susret predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una. (Foto: AP/Vincent Yu)

Vijetnam, zemlja domaćin drugog samita Tramp-Kim, nekada je bio podeljen na sever i jug, a sada je ujedinjen. Nekada je bio u ratu sa Sjedinjenim Državama, sada su u prijateljskim odnosima. To je, takođe, socijalistička zemlja, koja je sprovela ekonomske reforme. Zbog svega toga je Vijetnam zanimljiv ekonomski i politički model za Severnu Koreju. Međutim, nije sigurno da i severokorejski lider Kim Džong Un deli to mišljenje.

Vijetnam kao model za Severnu Koreju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Dobrodošli u Socijalističku republiku Vijetnam. To je jednopartijska komunistička zemlja, koja ovih dana izgleda prilično kapitalistički. Od zapadnih restorana brze hrane do luksuznih automobila - znaci kapitalizma su na sve strane, što je zanimljiva pozadina za drugi sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Ovo nije isti Vijetnam protiv kojeg su se SAD borile 1960-ih i 70-ih. Iako i dalje postoje znaci komunističke kontrole, oni se gotovo i ne vide zbog mlade generacije koja stvara novi nacionalni identitet.

Vijetnam je otvorio svoju ekonomiju počevši od 1980-ih. Sada je njen rast jedan od najbržih na svetu. Bivši mabasador SAD u toj zemlji ​Dejvid Šir, objašnjava:

“Sa stanovišta predsednika Trampa, Vijetnam predstavlja komunističku zemlju koja je postala delimično kapitalistička. Zato će on želeti da Kim Džong Un vidi prednosti takvog puta”.

Međutim, pitanje je da li će Kim to tako doživeti. Već tri generacije, porodica Kim ostaje na vlasti u velikoj meri upravo zato što nije sprovela tu vrstu reformi.

Drugi problem? Međunarodne sankcije.

“Te sankcije će nastavljati da koče svaki potencijalni razvoj Severne Koreje sve dok se ne denuklearizuje dovoljno da SAD i Savet bezbednosti UN ukinu sankcije”, dodaje Šir.

Pa ipak, tokom sastanka sa Kimom, Tramp će verovatno ukazati na Vijetnam kao model, baš kao što je učinio u slučaju Singapura, sa promotivnim videom, koji je postavljen na Fejsbuk stranicu Bele kuće.

Dok se očekuje susret Trampa i Kima u Vijetnamu, ostaje veliko pitanje - da li to zaista želi i predsednik Kim?

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG