Linkovi

"Denuklearizacija do kraja Trampovog prvog mandata"


Vojna parada u Pjongjangu (arhivski snimak)

Severnokorejski lider Kim Džong Un postavio je rok za denuklearizaciju Korejskog poluostrva da kraja prvog mandata američkog predsednika Donalda Trampa, početkom 2021. godine.

Razgovori o uklanjanju nuklearnog arsenala Pjongjanga su u zastoju, dok je Tramp prošlog meseca naložio državnom sekretaru Majku Pompeu da odustane od planiranog puta u Severnu Koreju.

Međutim, američki lider je u četvrtak pozdravio Kimovu najavu. "Kim Džong Un iskazao je nepokolebljivo poverenje u predsednika Trampa. Hvala predsedavajućem Kimu. Uradićemo to zajedno", tvitovao je Tramp.

Još nema najava o eventualnom nastavku razgovora dve zemlje, dok je Pompeo tokom posete Indiji dao oprezniju procenu aktuelnih pregovora.

Američki zvaničnik pohvalio je Severnu Koreju zbog toga što nije sprovodila dodatne nuklearne ili raketne testove od juna, ali je ocenio da je reč o "jedinoj zemlji koju rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija" obavezuju da okonča program za nuklearno naoružanje.

"Nastavićemo da radimo sa njima da bi se ispoštovale rezolucije Ujedinjenih nacija, a predsedavajući Kim ispunio obećanja koja je dao predsedniku Trampu u Singapuru 12 juna", rekao je američki državni sekretar.

Dodao je međutim da predstoji ogroman posao, naročito na ubeđivanju severnokorejskog lidera da napravi strateške promene "za svetliju budućnost severnokorejskog naroda".

U međuvremenu, lideri Severne i Južne Koreje najavili su da će održati treći samit u Pjongjangu, od 18. do 20. septembra.

Savetnik za nacionalnu bezbednost južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina, Čung Ei-jong rekao je da će se dvojica lidera usredsrediti na specifične mere da bi se ostvario cilj denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Čung je lično dostavio Munovo pismo Kimu, koji je, kako je južnokorejski zvaničnik preneo novinarima, istakao da je njegova "vera" u Trampa nepromenjena i da planira da okonča neprijateljstva između Pjongjanga i Vašingtona pre okončanja Tramovog prvog mandata na položaju predsednika.

Severnokorejska zvanična novinska agencija navela je u saopštenju da je "volja Kim Džong Una da potpuno ukloni opasnost od oružanog sukoba i užasa rata na Korejskom poluostrvu i da ga pretvori u kolevku mira bez nukleaenog oružja i pretnje".

XS
SM
MD
LG