Linkovi

Zašto je Singapur pravo mesto za susret Trampa i Kima?


Panorama Singapura
Panorama Singapura

Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un sastaće se u Singapuru 12.juna, a pripreme za samit uveliko traju. Singapur je dva svoja regiona proglasio specijalnim zonama uoči samita, a unutar njih je i hotel Kapela u kojem će se Tramp i Kim sastati. Policija u Singapuru najavila je i strože bezbednosne provere. Očekuje se da će samit pratiti 3000 novinara, a stotine njih su već otputovale u Singapur.

Grad - država Singapur ima oko pet miliona stanovnika. Tu će se sresti američki predsednik i severnokorejski lider, iako je malo falilo da se taj susret i ne desi. Prošlog meseca, Tramp je otkazao samit, pa ga onda ponovo zakazao.

Zašto je Singapur dobra opcija za samit Tramp-Kim?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Bez obzira na dramu oko samita, faktor koji obezbeđuje stabilnost je politika Singapura. Javni protesti su retki jer vlada ne dozvoljava okupljanja koja ranije nisu odobrena. I to bi mogao da bude ključni faktor za sastanak dvojice lidera koji izazivaju burne reakcije.

Singapur je takođe bezbedna opcija jer je viđen kao neutralna teritorija. Ima jake diplomatske i ekonomske veze i sa SAD i sa Severnom Korejom.

Ovde su održavane velike konferencije i okupljanja lidera. Dolazili su i predsednici. Sastanci ASEAN-a se takođe ovde održavaju, dakle postoji iskustvo u organizaciji ovakvih događaja”, kaže profesor na Nacionalnom univerzitetu Singapura Lim Taj Vej.

Prošle nedelje, Singapur je bio domaćin godišnjeg Šangri-La dijaloga koji okuplja desetine zvaničnika. Sve to pozitivno utiče na lokalnu ekonomiju. Na ulicama ipak nećete videti prodavce koji nude majice sa likovima Trampa i Kima. Umesto toga, prave se kokteli.

“KoktelTramp je na bazi burbona. Burbon se najčešće pije u SAD. Koktel Kim je na bazi sodžua – korejskog žestokog pića”, kaže vlasnik bistroa "Eskobar" Sten Sri Gane.

Ovaj bar u poslovnom delu grada tek očekuje dobar posao, kada stignu novinari iz svih delova sveta. Singapur tako pokazuje da, iako jedna od najmanjih zemalja na svetu, itekako zna da iskoristi to što je u centru pažnje.

XS
SM
MD
LG