Linkovi

Pripreme za novi samit Trampa i Kima, analitičari sumnjaju u napredak


Severnokorejski lider Kim Džong Un i američki državni sekretar Majk Pompeo na sastanku u Pjongjangu, 9. maj 2018.
Severnokorejski lider Kim Džong Un i američki državni sekretar Majk Pompeo na sastanku u Pjongjangu, 9. maj 2018.

Američki državni sekretar Majk Pompeo ovog vikenda putuje u Severnu Koreju da bi se sastao sa njenim liderom Kim Džong Unom. Do četvrte posete šefa američke diplomatije Severnoj Koreji ove godine dolazi u trenutku kada Vašington i Pjongjang pripremaju drugi samit njjhovih lidera. Medjutim, analitičari smatraju da se sekretar Pompeo suočava sa izvesnim teškoćama u nastojanju da pripremi teren za sadržajan samit predsednika Trampa i Kim Džong Una.

Razlike u odnosu na raniji period ne bi mogle da budu veće. Samo godinu dana nakon što je nazvao Kim Džong Una “raketašem” u samobilačkoj misiji, predsednik Tramp ga je na ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine UN nazvao “hrabrim”, da bi pre nekoliko dana ovako okarakterisao “hemiju” izmedju njih dvojice:

“Bio sam zaista oštar svojevremeno, kao i on - razmenjivali smo te teške reči. Onda smo zavoleli jedan drugog. OK? Ne stvarno, - pisao mi je divna pisma. Zaljubili smo se jedan u drugog.”

Državni sekretar Majk Pompeo je uoči puta u Pjongjang izjavio da puno očekuje od susreta sa Kimom.

“Optimističan sam da će doči do boljeg razumevanja, većeg napretka i plana ne samo za samit dvojice lidera, već i za nastavak nastojanja da otvorimo put ka denuklearizaciji.”

Severna Koreja je zatražila da se potpiše sporazum o zvaničnom okončanju Korejskog rata, dok Vašington smatra da Pjongjang mora prvo da se odrekne svog nuklearnog oružja. Sjedinjene Države takodje nisu spremne da ublaže oštre medjunarodne sankcije Pjongjangu.

“Ekonomske sankcije ostaju na snazi. Ključni element koji bi nam omogućio da dodjemo do denkulearizacije za sada nije izmenjen”, rekao je Pompeo.

Analitiičari smatraju da neće biti teško postići saglasnost o drugom samitu, ali da će - osigurati da taj susret dovede do suštinskog napretka biti mnogo veći problem.

“Pitanje je šta je Kim spreman da žrtvuje? Da li je spreman da napravi velike ustupke u pogledu denuklearizacije? Mislim da Južna Koreja vrši pritisak u tom smislu. Jug bi želeo da napravi velike investicije na severu, ali sve to zavisi od Kima. Da li je on spreman na takav korak? Istorija pokazuje da su Severnokorejci spremni da idu samo do odredjene tačke, a zatim se povlače, lažu ili varaju”, kaže Hari Kazianis iz Centra za nacionalni interes.

Do Pompeove četvrte posete Severnoj Koreji dolazi dan pošto je Južna Koreja objavila da Pjongjang ima arsenal od čak 60 nuklearnih bombi. Medjutim, Kazianis samatra da bi šansa da se održi drugi samit mogla da omogući SAD da izvrše veći pritisak.

XS
SM
MD
LG