Linkovi

Severna Koreja: Ukinite sankcije ili nastavljamo nuklearni razvoj


Severnokorejski vojnici učestvuju u paradi u Pjongjangu, 27. jula 2013.

Severna Koreja upozorila je da bi mogla da oživi politiku jačanja svog nuklearnog arsenala ukoliko SAD ne ukinu ekonomske sankcije.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje objavilo je to saopštenje u petak uveče dok postoji osećanje neslaganja između Vašingtona i Seula zbog upotrebe sankcija i pritiska da se Sever navede da odustane od nuklearnog programa.

Ministarstvo je saopštilo da bi Severna Koreja mogla da vrati svoju politiku "pjongdžin" koja podrazumeva paralelni razvoj nuklearnih snaga i ekonomije ukoliko SAD ne promene stav.

Razgovori sa Pompeom sledeće nedelje

Sever nije otišao toliko daleko da preti da će napustiti nuklearne pregovore sa SAD ali je optužio Vašington da otežava sprovođenje obećanja koja su severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik Donald Tramp dali na samitu u Singapuru u junu da će raditi na ostvarivanju Korejskog poluostrva bez nuklearnog oružja.

U intervjuu koji je dao voditelju TV mreže Foks Njuz, Šonu Henitiju u petak, državni sekretar Majk Pomepo izjavil je da planira da se sledeće nedelje sastane sa svojim severnokorejksim kolegom, što se po svemu sudeći odnosi na visokog severnokorejskog zvaničnika Kim Jong Čola. Pompeo nije naveo lokaciju niti datum sastanka, na kojem će verovatno pokušati da ubedi Severnu Koreju da preduzme čvršće korake ka denuklearizaciji i ugovori drugi samit Trampa i Kim Džong Una.

TV gledaoci u Seulu prate susret predsednika SAD i Severne Koreje, 11. jula 2018.
TV gledaoci u Seulu prate susret predsednika SAD i Severne Koreje, 11. jula 2018.

Sankcije ili bolji odnosi

U saopštenju severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, koje je objavio direktor Instituta za ameirčke studije u okviru ministarstva, navodi se da "poboljšanje odnosa nije kompatibilno sa sankcijama."

“SAD misle da njihova često ponavljana fraza "sankcije i pritisak" vode ka denuklearizaciji. Možemo samo da se smejemo tako budalastoj ideji", rečeno je. Ministarstvo je opisalo ukidanje američkih sankcija kao odgovarajući odgovor na "proaktivne mere dobre volje", što se po svemu sudeći odnosi na njenu unilateralnu suspenziju testova nuklearnih i interkontinentanlih balističkih raketa i zatvaranje lokacije za nuklearne probe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG