Linkovi

Svetski lideri pozdravili samit Trampa i Kima


Severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik SAD Donald Tramp tokom razgovora u Singapuru
Severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik SAD Donald Tramp tokom razgovora u Singapuru

Većina lidera širom Azije i sveta pozdravila je sporazum američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, dok je Južna Koreja zauzela oprezniji stav.

Kancelarija južnokorejskog predsednik Mun Džae Ina je saopštila da još uvek nastoji da shvati Trampovu odluku da okonča zajedničke američko-južnokorejske vojne manevre koji već dugo iritiraju Severnu Koreju. Međutim, južnokorejski zvaničnici ipak su pozdravili samita Trampa i Kima.

“Upućujemo najviše moguće pohvale predsednicima Trampu i Kim Džong Unu za njihovu hrabrost i smele odluke”, saopštio je portparol južnokorejskog predsednika, Kim Eui-Kjeon.

U Pekingu, kineski ministar inostranih poslova Vang Ji je rekao novinarima da je Kina priznala značaj susreta Tramp–Kim.

“Danas, činjenica da su najviši lideri dve zemlje seli zajedno radi ravnopravnih razgovora, ima važan i pozitivan značaj i označava novu stranicu u istoriji. Kina naravno to podržava, jer ovo je upravo ono čemu se radujemo i na čemu smo radili. Nadamo se da će najviši lideri dve zemlje biti u stanju da postignu osnovni konsenzus o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i uspostave bezbednosni mehanizam na poluostrvu.”

U Tokiju japanski premijer Šinzo Abe je rekao da podržava sporazum koji su potpisala dvojica lidera.

“Iskreno želim da izrazim poštovanje za lidersku ulogu i nastojanje predsednika Trampa da realizuje samit Sjedinjenih Država i Severne Koreje. Podržavam potpisivanje sporazuma kojim se potvrdjuje predanost lidera Kim Džong Una potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva kao prvi korak ka sveobuhvatnom rešavanju brojnih pitanja.

U Rusiji, novinska agencija TASS je izvestila da je zamenik ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov rekao da je Moskva spremna da pomogne u implementaciji sporazuma.

Oglasili su se i evropski zvaničnici. Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini ocenila je da je samit bio ključan i neophodan korak ka nstavku "pozitivnog razvoja događaja sa među-korejskog samita". Mogerini je poručila da je krajnji cilj i dalje isti: potpuna, potvđena i nepovratna denuklearizacija.

Britanski šef diplomatije Boris Džonson rekao je da je samit "važan korak ka stabilizaciji regiona koji je ključan za globalni ekonomski rast".

Iran je pak doveo u pitanje validnost potpisanog sporazuma i upozorio da bi Tramp mogao da ga poništi.

XS
SM
MD
LG