Linkovi

Pompeo u Aziji dogovara drugi samit Tramp-Kim


Državni sekretar SAD Majk Pompeo i premijer Japana Šinzo Abe
Državni sekretar SAD Majk Pompeo i premijer Japana Šinzo Abe

Državni sekretar SAD Majk Pompeo stigao je u Japan u okviru azijske turneje i sastao se sa premijerom Šinzo Abeom i ministrom spoljnih poslova Taro Konom. Pompeo je pre polaska u Aziju rekao da se nada da će uspeti da dogovori novo vreme i mesto drugog samita predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Američki državni sekretar bi trebalo da četvrti put otputuje i u Severnu Koreju gde će se sastati sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. U okviru azijske turneje osim Japana i Severne Koreje, posetiće i Južnu Koreju i Kinu.

Upitan da li Kim Džong Unu donosi neku poruku ili poklon od Donalda Trampa, Pompeo je odgovorio da "ne nosi ništa o čemu je spreman javno da govori".

"Optimista sam u pogledu toga da ćemo moći bolje da se razumemo i više napredujemo, ne samo u odnosima dvojice lidera već i u denuklearizaciji", rekao je Pompeo.

Ali analitičari tvrde da se Majk Pompeo suočava sa brojnim izazovima baš kada je reč o denuklearizaciji.

"Mislim da ne mogu više da se sa ovakvih puteva vraćaju sa opštim dogovorima i principima: mora da se definiše precizan, opipljiv napredak po pitanju nuklearnog oružja", rekao je Viktor Ča iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Severna Koreja se nije bavila ključnim pitanjima kao što su dostavljanje spiska nuklearnog oružja i postrojenja, načina da se to proveri i vremenskog roka kada bi to trebalo da učini, kaže Ča.

Severna Koreja traži formalni završetak Korejskog rata, ali su SAD saopštile da Pjongjang najpre mora da preda svoje nuklearno oružje. Severna Koreja nije zadovoljna time što Vašington traži kompletan spisak nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG