Linkovi

Srbija do kraja juna spremna za otvaranje pet poglavlja


Tanja Miščević

Srbija će do kraja juna biti spremna za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja sa Evropskom Unijom (EU), ali i da se još ne zna kada će biti međuvladina konferencija u Briselu i koliko ćemo poglavlja otvoriti, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

U Briselu se trenutno razgovara o tri, ali izvesno je da će u junu biti otvorena dva poglavlja - sedam o intelektualnoj svojini i 29 o carinskoj uniji, a obe oblasti su većim delom su usklađene sa evropskim pravilima.

"Pet ćemo do kraja malteškog predsedavanja imati u Briselu, o njima će se voditi rasprava, ali moramo biti potpuno svesni da procedure za usvajanja dokumenata su u samoj EU jako duge i one podrazumevaju razgovore ne samo u Briselu, već u prestonici svake od 28 država članica", rekla je Miščević za Radio Televizju Srbije (RTS).

Samo jedan od delova posla predviđen poglavljem 29 o carinskoj uniji, je modernizacija kompjuterizacije carinskog tranzitnog postupka kroz Srbiju koja će koštati pet miliona evra.

"Da se uvede automatizovani izvozni carinski postupak, automatizovani uvozni carinski postupak, čime će Srbija tokom ovog procesa potpuno i apsolutno da automatizuje carinsko poslovanje, da stvori bespapirno okruženje," izjavio je za RTS pomoćnik direktora Uprave carina Veselin Milošević.

Izazove nosi i poglavlje sedam o intelektualnoj svojini, za koje smo propise imali i pre 100 godina, ali sada moramo da ih uskladimo sa Evropom.

"Primarno je da mi štitimo intelektualnu svojinu, zbog toga da bi naši kreativni ljudi, naši novinari, pisci, kompozitori, slikari, zatim naše kompanije koje koriste žigove, patente, industrijski dizajn bili zaštićeni i da bi od svoje intelektualne svojine mogli da žive baš kao i svi drugi radnici," rekao je direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU Oskar Benedikt izjavio je pre nekoliko dana da od napretka u poglavljima 23 i 24 (vladavina prava) zavisi tempo pregovora Srbije sa EU.

I koalicija nevladinih organizacija PrEUgovor navela je da Srbija ne koristi dovoljno evropske integracije za reforme društva, a poseban problem je nepostojanje transparentnog i efikasnog sistema za merenje efekata mera koje se donose, saopšteno je u izveštaju o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 o pravosuđu, ljudskim pravima i vladavini prava u pregovorima sa EU.

Istraživač centra za primenjene evropske studije Milan Aleksić rekao je da postoje problemi sa praćenjem i primenom akcionih planova za napredak u pregovorima sa EU, i kao poseban problem je istakao manjkavosti u merenju učinaka."Nemamo mehanizam za merenje učinaka, i dalje postoji neka vrsta fingiranja reformi," naveo je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG