Linkovi

Transparentnost: Srbija u zoni endemske korupcije


Transparetnost Srbija

Srbija nastavlja da stagnira u borbi protiv korupcije, kaže se u istraživanju koje je organizacija Transparentnost Srbija uz podršku Agencije za borbu protiv korupcije u sredu predstavila u Beogradu.

Istraživanje je sprovedeno o tome koliko se sprovode zakonske obaveze svih organa vlasti i zahteva da izrade svoje planove integriteta, rekao je Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija. Reč je o preventivnom mehanizmu, u kome institucije same predviđaju rizike i mere za suprotstavljanje tim rizicima, objasnio je.

Video: Nemanja Nenadić o prijavljivanju korupcije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

"Istraživanje je pokazalo da na čak elementarnom nivou mnoge institucije nisu izvršile svoju obavezu - nešto preko 60 odsto njih to jeste uradilo tokom 2017. godine", rekao je on i ocenio da se procene rizika najčešće rade samo da bi se zadovoljila forma.

U slučajevima u kojima se dogodila korupcija, institucije nisu bile prepoznale taj rizik na vreme, pa čak ni nakon otkrivanja slučaja nisu uradile ništa da se takve stvari ne bi dogodile u budućnosti, rekao je Nenadić.

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati rekao je da Srbija od 2013. do 2017. godine stagnira u borbi protiv korupcije i da je loše rangirana na Indeksu percepcije korupcije.

Kao jedan od razloga za stagnaciju Goati je naveo partijsko postavljanje kadrova i ocenio da se partijska lojalnost opire "svemu onome što je stručno".

"Mi smo u zoni takozvane endemske korupcije", rekao je Goati.

Saradnik Transparentnosti Zlatko Minić je rekao da su bitni i oni organi koji nadziru ceo sistem i da je važno da planovi integriteta budu lako dostupni javnosti.

"Zbog nepostojanja sankcija i svesti planovi integriteta ostali su zarobljeni izmedju entuzijazma pojedinaca, kapaciteta Agencije za borbu protiv korupcije i angažovanja spolja, pre svega civilnog sektora i medija", naveo je Minić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG