Linkovi

Delegacija EP U Beogradu: Poglavlja 23 i 24 ključna za uspeh


Eduard Kukan, poslanik Evropskog parlamenta i kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija

U Beogradu boravi delagacija Evropskog parlamenta, koja je tokom svog boravka, osim sa predstavnicima vlasti razgovarala i opozicijom, kao i nevladinim sektorom.

Srbija napreduje u pregovorima sa EU, ali, kako je ocenio poslanik Evropskog parlamenta i kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija Eduard Kukan, ima pitanja u kojima se očekuje mnogo više rezultata i energije, a poglavlja 23 i 24 ključna za uspeh.

Uz poruku da je opšti utisak pozitivan, Kukan je u obraćanju novinarima u Skupštini Srbije ukazao da će Evropskom unijom predsedavati Bugarska, a zatim Austrija i Rumunija, kao zemlje koje imaju ambiziozne ciljeve i "guraju" proces proširenja napred. Naš savet je da Srbija iskoristi tu pozitivnu atmosferu da pokažu više i ostvari konkretne rezultate, dodao je Kukan.

"Poglavlja 23 i 24 su ključna za svaki budući uspeh pregovora. Reforma pravosudja, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavina prava. Znam da treba da menjate ustav kako biste završili reformu pravosuđa. Najvažnija su ta dva poglavlja i zato su otvorena na početku", rekao je Kukan.

A poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon je na skupu Centra za evropske politike rekla da na kraju ove, u narednu godini želi da gleda sa optimizmom, kada je reč o procesu prošireja Unije.

"Znam da će ovde biti visoka očekivanja, ali optimista sam. Očekujemo strategiju proširenja, kao i izveštaje o zemljama regiona u procesu proširenja. Odvija se mnogo različitih sastanaka i fokusirani smo na region, jer želimo da maksimalno iskoristomo svoju prisutnost, da ne izgubimo optimizam", istakla je Fajon.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da se početkom februara očekuje Strategija proširenja na Zapadni Balkan, što je jasna poruka EU regionu. Po njegovim rečima, očekuje da se u prvoj polovini 2018. godine uradi važan posao, jer postoji zamah u Briselu i Sofiji, kao sledećem predsedavajućem, da se postignu rezultati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG