Linkovi

"Odluka EU o Severnoj Makedoniji i Albaniji opravdava jače veze sa Rusijom i Kinom"


Predsednik Srbije posle sastanka sa kineskim i istočnoevropskim liderima na samitu u Beogradu, u oktobru 2018. (Foto: AP/Darko Vojinović)
Predsednik Srbije posle sastanka sa kineskim i istočnoevropskim liderima na samitu u Beogradu, u oktobru 2018. (Foto: AP/Darko Vojinović)

Odluka EU da ne otvori vrata za dve balkanske zemlje šalje poruku da region ne može da se osloni samo na zapadne saveznike, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za londonski "Fajnenšel tajms" i istakao da odbijanje EU da počne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom opravdava njegovu politiku jačanja veza sa Kinom i Rusijom.

Beograd je, piše list, spreman da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom u petak, a poziva i na dalju regionalnu integraciju.

Sami moramo da brinemo o sebi, to je jedini način i jedini pristup. Sve ostalo bi bilo veoma neodgovorno”, rekao je Vučić za "Fajnenšel tajms".

Njegovi komentari će verovatno pojačati strahovanja da EU gubi uticaj na Balkanu, pošto lideri zemalja članica na samitu prošle nedelje nisu uspeli da se dogovore o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom I Albanijom.

Tu odluku, u čijem je donošenju prednjačio francuski predsednik Emanuel Makron, kritikovale su obe zemlje, kao i SAD, podseća "Fajnenšel tajms" i dodaje da zvanični Pariz veruje da evropski blok najpre mora da reši neke od svojih unutrašnjih problema, pa tek onda da prima nove članove.

Vučič je rekao da je odluka EU - doneta uprkos naporima Severne Makedonije i Albanije da sprovedu reformama - pojasnila regionu da "nije baš sve" do samih država.

“Uvek su govorili ‘Sve je na vama, zavisi od brzine reformi’ ... Sada su bar pošteni i kažu ‘nije baš sve zbog vas”, dodao je Vučić, a onda upitao:

“Šta da radim, da plačem i da stupim u štrajk glađu ispred Berlejmonta (zgrade sedišta Evropske komisije u Briselu, prim. aut). Neću to da uradim, niko to neće uraditi”.

Vučić je naglasio da Balkan umesto toga treba više da stvaranju regionalnih partnerstava.

“Ne smemo da budemo zavisni od sledeće odluke Evropskog saveta, ili od toga da li će holandska vlada odlučiti ovako ili onako, ili da li će Danska da uradi nešto što nismo očekivali”, rekao je Vučić, pominjujući zemlje koje su se priključile Francuskoj u glasanju protiv otvgaranja pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije.

XS
SM
MD
LG