Linkovi

EU odbila da počne pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom


Zastave Severne Makedonije i EU
Zastave Severne Makedonije i EU

Evropske aspiracije Severne Makedonije i Albanije moraće da sačekaju, jer lideri Evropske unije nisu mogli da postignu sporazum o tome da sa dve zemlje otpočnu pregovore o članstvu.

Čelnici zemalja članica nisu se saglasili oko predloga da se počnu pristupni pregovori i nakon duge i burne rasprave protekle noći i nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.​

Francuski predsednik Emanuel Makon odbio je predlog da EU počne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom i rekao da "Albanija i Makedonija ne mogu napredovati sve dok EU ne promeni kako i kada se može reći da kandidati ispunjavaju kriterijume, od ekonomske politike do ljudskih prava i vladavine prava".

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han napisao je na Tviteru da je odgovornost EU što nisu otvoreni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, jer su te dve zemlje ispunile svoj
deo dogovora.

"Da budem jasan: odgovornost za neuspeh nije na ove dve zemlje koje su ispunile sve kriterijume i s pravom se nadale pozitivnoj odluci. EU nije ispunila svoj deo dogovora zbog internih problema. Šteta neće biti naneta samo EU i Zapadnom Balkanu, nego i mnogo šire!", napisao je Han.

Sličan stav je izneo i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji smatra da je "istorijska greška što nisu otvoreni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je Severnoj Makedoniji i Albaniji da "ne odustaju" i da "nema sumnje da će dve zemlje postati članice EU".

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov napisao je na Tviteru da je "najmanje što EU duguje regionu je da bude poštena i da građanima kaže ako nema konsenzusa o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana i ako ne važi obećanje sa samita u Solunu 2003".

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da žali zbog toga što čelnici EU nisu uspeli da posgitnu saglasnost oko otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Taj stav nije delilo nekoliko zemalja. Treba nastaviti s insistiranjem na ta dva dosijea i mi moramo poslati poruku našim prijateljima u Severnoj Makedoniji i Albaniji da treba da nastave reforme, a da ćemo mi nastaviti da ih
podržavamo na evropskom putu"
, izjavio je Plenković.

SAD razočarane

Američkog Stejt department saopštio je da SAD i dalje podržavaju transatlantske integracije Severne Makedonije i Albanije.

"Razočarani smo jer Evropski savet nije prepoznao reforme koje su sprovele obe zemlje s ciljem da otpočnu pregovore sa EU. Pozitivna odluka bi reafirmisala krediblitet njihovog evropskog puta i odvratila maligne strane faktore, koji žele da podriju zapadne vrednosti i evroatlantsku zajednicu. Nadamo se da će Evropski savet postići konsenzus i doneti pozivitnu odluku o obe zemlje pre samita Zapadnog Balkana i EU u maju sledeće godine", navodi se, između ostalog, u saopštenju Stejt departmenta i dodaje da će SAD ostati strateški partner dve zemlje dok nastavljaju da osnažuju vladavinu prava, unapređuju brbu protiv korupcije, razvijaju svoje ekonomije i bore se protiv organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG