Linkovi

Zbog odbijanja EU, vanredni izbori u Severnoj Makedoniji 12. aprila 2020.


Premijer Makedonije Zoran Zaev objavljuje dogovor parlamentarnih stranaka da vanredni izbori budu održani 12. aprila 2020.
Premijer Makedonije Zoran Zaev objavljuje dogovor parlamentarnih stranaka da vanredni izbori budu održani 12. aprila 2020.

Prevremeni parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji biće održani 12. aprila naredne godine, dogovor je premijera Zorana Zaeva i svih parlamentarnih stranaka, nakon što je Evropska unija odbila da započne pregovore o pridruživanju sa Skopljem i Tiranom.

Zaev u nedelju uveče saopštio je da je njegova stranka, Savez socijaldemokrata Makedonije, predlagala da se izbori zakažu sa 22. ili 29. decembar, ali su predstavnici opozicionih partija rekli da u tom slučaju ne bi bio ispunjen uslov da tehnička vlada mora da ima mandat od 100 dana, pa je dogovren termin u aprilu, prenela je Nova Makedonija.

Vlada će raditi u tehničkom mandatu od 3. januara do završetka izbornog procesa i u tom periodu imamo mogućnost da razgovaramo i o promeni izbornog modela, rekao je Zaev.

On je precizirao da je za njegov SDSM prihvatljivo da cela država bude jedna izborna jedinica, ali da sa tim treba da se slože i druge partije.

Sastanak je održan koji na inicijativu predsednika države Steve Pendarovskog.

Lideri Evropske unije tokom svog samta pre dva dana nisu uspeli da postignu sporazum o tome da sa Severnm Makedonijom i Albanijom otpočnu pregovore o članstvu.

Francuski predsednik Emanuel Makon odbio je predlog da se započne sa pregovorima, rekavši da "Albanija i Makedonija ne mogu napredovati sve dok EU ne promeni kako i kada se može reći da kandidati ispunjavaju kriterijume, od ekonomske politike do ljudskih prava i vladavine prava".

Mogerini: Istorijska greška EU

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da su lideri država članica napravili "istorijsku grešku" time što nisu odredili datum za početak pretpristupnih pregovra sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ona je rekla da vema žali što evropski lideri nisu uspeli da se usaglase uprkos "izvanrednom napretku koji su ostvarile obe države i savetu Evropske komisije", preneo je AP.

"To je mnogo više od propuštene mogućnosti, to je istorijska greška za koju se nadam da bi, što pre je moguće, mogla da bude ispravljena", kazala je Mogerni.

XS
SM
MD
LG