Linkovi

Godfri: Srbija u kritičnoj tački razvoja


Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri (Foto: VOA)
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri (Foto: VOA)

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri rekao je da SAD u potpunosti podržavaju cilj Srbije da se priključi EU, a da odluka predsednika Donalda Trampa da odredi izaslanika za pregovore Beograda i Prištine pokazuje podršku dijalogu na najvišem nivou.

Govoreći na panelu o odnosima Srbije i Amerike na konferenciji „Prolazimo kroz zidove“, koju organizuje Centar za evro-atlantske studije (CEAS) u okviru Sedme Beogradske NATO nedelje, Godfri je poručio da je Srbija politički i ekonomski lider u regionu i da igra ključnu ulogu u njegovoj stabilnosti.

U tom smislu, Amerika podržava EU integracije i članstvo u NATO. Srbija je trenutno u kritičnoj tački razvoja i srpsko rukovodstvo mora da povede Srbiju u novom smeru razvoja. Poštujemo srpsku neutralnost i odluku da bude vojno neutralna i, u tom smislu, pokušavamo da razvijemo dalju ekonomsko-političku saradnju sa Srbijom“, rekao je Godfri.

Naglasio je da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvija kao moderna, demokratska i napredna zemlja „koja je u miru sa svojim susedima, u kojoj je uspostavljena vladavina prava i u kojoj postoje određeni standardi života za sve građane“.

On je podsetio da je Metju Palmer jasno obrazložio da je cilj SAD da intergacija Zapadnog Balkana na Zapad mora da bude završena.

Za nas to podrazumeva članstvo u EU i NATO, za ceo Zapadni Balkan, odnosno za one zemlje koje žele da se pridruže NATO“, rekao je Godfri.

Kada je reč o tome što nije dato zeleno svetlo za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Godfri je rekao da se SAD nadaju da će se te prepreke prevazići.

Podsetio je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom samita u Ohridu rekao da želi da ceo region napreduje na putu ka EU i „da se osmisli jedan režim međusobne saradnje na nivou regiona, koji će biti usklađen sa njegovim daljim evroatlanskim integracijama“.

Mi smo već preuzeli ključne korake u pomaganju Srbiji da krene dalje tim putem evroatlanskih integracija“, rekao je Godfri.

On je dodao da je cilj američke pomoći, koja uglavnom ide preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), da doprinese evropskim integracijama Srbije, ali i da predstoji još mnogo rada i napora.

Srbija već predvodi na mnogim frontovima. U tom smislu podržavamo sve uspehe, koji su postignuti u ekononskom sektoru. Američka tehnička pomoć, zajedno sa drugim partnerima, doprinela je ostvarenom napretku kako bi se poboljšali uslovi za investicije i poslovanje u Srbiji“, naveo je američki diplomata.

On je dodao da Amerika u Srbiji promoviše zajedničke vrednosti ljudskih prava, ali da, kako tvrdi „napadi na medije i sloboda medija predstavljaju prepreku u demokratskom razvoju“.

Neophodno je da se vode otvorene debate u svim temama na širokom društvenom nivou. Želimo da pomognemo ovoj zemlji da se razvije dalje i u smislu medijskih sloboda. Mi pomažemo partnerima da razviju demokratske institucije, i da pomognu ranjivim društvenim grupama, etničkim manjinama i da se bore protiv korupcije. Trudimo se da budemo partner Srbiji u svim ovim naporima“, rekao je Godfri.

XS
SM
MD
LG