Linkovi

Senatori razmatraju nominaciju bivše direktorke VOA za šeficu Agencije za globalne medije


ARHIVA: Bivša direktorka Glasa Amerike Amanda Benet.
ARHIVA: Bivša direktorka Glasa Amerike Amanda Benet.

Bivša direktorka Glasa Amerike (VOA) Amanda Benet, koju je predsednik Džo Bajden imenovao da vodi američku Agenciju za globalne medije (USAGM) obećala je da će sprovoditi misiju objektivnosti i izbalansiranog izvešavanja agencije, u vreme globalnog rasta dezinformacija.

Benet je članovima senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose rekla da bi bila pragmatična liderka, spremna da vesti dostavlja na način i na platformama koje najviše odgovaraju gledaocima i slušaocima Glasa Amerike.

Za vreme jednočasovnog pretresa, senatori su ispitivali Benet o njenom radu na čelu VOA, tome kako bi rešavala izazove sa kojima se suočava slobodna štampa u vreme globalnog trenda širenja dezinformacija, kao i kapacitetima američke Agencije za globalne medije da dostavi vesti publici koja živi pod autoritarnim režimima.

US Senators Consider Former VOA Director to Head US Agency for Global Media
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Ako bude potvrđena, Benet bi vodila USAGM, federalnu agenciju sa godišnjim budžetom od 840 miliona dolara, u okviru koje rade VOA, Radio Slobodna Evropa, Kancelarija za emitovanje programa u Kubu, Mreže za emitovanje na Bliskom istoku i Fondacija za otvorenu tehnologiju.

Vršilac dužnosti direktorke USAGM je u ovom trenutku bivša direktorka za program VOA Kelu Čao. Ona je postavljena nakon što je Majkl Pek, prethodni direktor koga je imenovao tadašnji predsednik Donald Tramp, podneo ostavku na Bajdenov zahtev.

U svom uvodnom obraćanju odboru, Benet je govorila o društvenoj ulozi novinarstva. "Mi smo u sred kritičnog trenutka u istoriji", rekla je. "Novinarstvo i javna diplomatija su mete napada kao nikada do sad, od strane autoritarnih režima koji koriste mitove i dezinformacije da bi podrili one koji nastoje da izveštavaju o događajima u svetu na kredibilan i objektivan način, zasnovan na činjenicama. ”

ARHIVA: Bela kuća je predložila Amandu Benet, bivšu direktorku Glasa Amerike za šeficu američke Agencije za globalne medije.
ARHIVA: Bela kuća je predložila Amandu Benet, bivšu direktorku Glasa Amerike za šeficu američke Agencije za globalne medije.

Benet je izjavila da bi sarađivala sa svim organizacijama unutar USAGM-a na održavanju visokih novinarskih standarda i zaštiti bezbednosti i privatnosti novinara i publike.

Senator Tim Kejn, demokrata iz Virdžinije, koji je predsedavao pretresom i podsetio na rusko gušenje glasova otpora njenom ratu u Ukrajini, kao i globalnu pretnju medijima, rekao je:"Jasno je da misija agencije u pružanju izbalansiranih i objektivnih medija društvima bez slobodne štampe sada važnija nego ikada."

Senator Džon Baraso, republikanac iz Vajominga, rekao je da je Amanda Benet nominovana za taj položaj u vreme kada sloboda štampe i demokratija opadaju širom sveta.

“Emitovanje američkog programa u inostranstvu ima veoma važnu ulogu imajući u vidu da autoritarne vlade zatvaraju medije i cenzurišu ih, ova agencija može da pruži kredibilne i relevantne i precizne informacije".

Senatori su razmotrili i rad Amande Benet kao direktorke VOA između 2016. i juna 2020, kada je podnela ostavku pre nego što je Pek preuzeo agenciju. Za vreme Trampove administracije, predsednik je kritikovao agenciju što koristi podatke kineske vlade o zarazama i smrtnim slučajevima od koronavirusa, insinuirajući da je agencija "meka" prema Kini, što je optužba koju je Glas Amerike u to vreme odlučno odbacio.

Senator Bob Menendez, demokrata iz Nju Džersija, rekao je da podržava način na koji je Benet novinarski vodila federalnu agenciju za vreme svog mandata na čelu VOA.

Benet je demantovala da je agencija suviše blagonaklono izveštavala o Kini, navodeći: "Moja cela novinarska karijera posvećena je pružanju istinitih vesti i informacija, a ne zagovaranju bilo koje pozicije, posebno ne nekog represivnog režima."

Očekuje se da će nominacija Amande Benet narednih nedelja proći u odboru u kome većinu imaju demokrate, pre nego što o njoj bude glasao Senat u punom sastavu.

Njeno iskustvo u novinarstvu kao i iskustvo kao direktorke VOA navedeni su kao razlozi zašto je odgovarajuća osoba za tu ulogu. Novinarka nagrađena Pulicerovom nagradom ima dugu karijeru u američkim medijima. Između ostalog je bila urednica Blumberg njuz i dnevnika Oregonian. Više od dve decenije radila je kao reporterka Vol strit žurnala, a između ostalog je izveštavala i iz Pekinga.

Ambasadorka Karen Kornblu, bivša članica upravnog odobra USAGM, izjavila je za VOA da je medijsko iskustvo i poznavanja Agencije za globalne medija iz vremena dok je bila direktorka VOA čine jakim kandidatom. Izjavila je da bi Benet "mogla da postavi standard za sve naredne direktore."

Na pretresu su takođe razmotrena pitanja ponovnog angažovanja novinara koji su otpušteni za vreme Majkla Peka, kao i detalji uključujući i troškove istrage navoda o Pekovim prestupima dok je bio direktor agencije.

Kritičari su takđe doveli u pitanje odluku Amande Benet da prekine intervju koji je servis Glasa Amerike na mandarinskom jeziku uživo vodio sa jednim istaknutim kritičarem Pekinga, i da otpusti šeficu mandarinskog servisa Sašu Gong i druge zbog tog incidenta. VOA navodi da se pokazalo da je odluka bila ispravna.

“Nijedna sudska ili druga instanca ili administrativno telo nije ustanovilo da agencija nije uspela da odbrani svoje stavove", saopšila je služba VOA za odnose sa javnošću. "Nezavisnim analizama ovog slučaja je zaključeno da je odluka da se prekine intervju bila zasnovana isključivo na najvišim novinarskim standardima."

Pretresi na kojima se potvrđuju predsedničke nominacije održavaju se nakon internog procesa kada sama Bela kuća proverava biografiju kandidata, koje takođe proveravaju FBI, Poreska služba i Kancelarija za vladinu etiku. Za vreme pretresa, senatori postavljaju pitanja kandidatu da bi ustanovili da li su odgovarajuća osoba za položaj i traže dokaze o eventualnoj stranačkoj pristrasnosti. Članovi odbora zatim glasaju o tome da li će kandidata preporučiti na glasanje Senatu u punom sastavu.

XS
SM
MD
LG