Linkovi

Bela kuća optužuje demokrate da koče Trampovog kandidata


Majkl Pek, kandidat predsednika Trampa za direktora Američke agencije za globalne medije, koja nadzire i Glas Amerike, na pretresu za potvrdu, 19. septembra 2019.
Majkl Pek, kandidat predsednika Trampa za direktora Američke agencije za globalne medije, koja nadzire i Glas Amerike, na pretresu za potvrdu, 19. septembra 2019.

Bela kuća je optužila demokratske zakonodavce da koče potvrdu Majkla Peka, kandidat predsednika Trampa za direktora Američke agencije za globalne medije, nakon što se njegova neprofitna organizacija našla pod istragom kancelarije za finansije i poreska pitanja tužilaštva Okruga Kolumbija - posebnog federalnog distrikta u kojem se nalazi glavni grad SAD.

"Amerikanci još jednom posmatraju kako je jedan kvalifikovan i sposoban kandidat meta očajničke kampanje blaćenja, čiji je cilj da se ukalja reputacija jednog izuzetnog čoveka, iz političkih razloga", izjavio je u subotu za Glas Amerike portparol Bele kuće Džad Dir.

“Predsednik stoji iza Majkla Peka i razočaran je, ali nije iznenađen, što su "neradničke demokrate" još jednom rešile da političkim blatom gađaju čistu biografiju jednog javnog službenika."

Predsednik Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući 15. maja 2020.
Predsednik Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući 15. maja 2020.

Tramp je u petak odbio da komentariše situaciju sa Pekom kada su ga novinari pitali da li stoji iza kandidata koga je izabrao da vodi Američku agenciju za globalne medije, koja nadzire i Glas Amerike. Umesto toga, predsednik je kritikovao Glas Amerike.

“Glas Amerike se vodi na užasan način. Oni nisu Glas Amerike. Oni su suprotno glasu Amerike", rekao je predsednik ali nije dalje pojasnio tu tvrdnju.

Predsednik je ranije kritikovao Glas Amerike zbog načina izveštavanja o Kini i izrazio frustraciju što njegov kandidat za agenciju koja nadzire Glas Amerike i dalje nije potvrđen u Senatu, skoro dve godine nakon što je nominovan, pretežno zbog protivljenja demokrata.

U saopštenju koje je objavila u petak, direktorka Glasa Amerike Amanda Benet ponovo je stala iza misije i izveštavanja medijske kuće koju finansira američka vlada.

Mi izvozimo Prvi amandman ljudima širom sveta koji nemaju drugi pristup činjeničnim, tačnim i verodostojnim informacijama", istakla je.

“To je razlog što više od 80% od naših ukupno 280 miliona gledalaca i slušalaca koji prate program na 47 jezika u više od 60 zemalja kaže da ima poverenja u rad Glasa Amerike", poručila je Benet.

Mi izvozimo Prvi amandman ljudima širom sveta koji nemaju drugi pristup činjeničnim, tačnim i verodostojnim informacijama"


Američka agencija za globalne medije nadzire rade pet američkih mreža u koje spadaju Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa (RFE/RL), Kancelarija programa za Kubu (OCB), Radio Slobodna Azija (RFA) i stanice na arapskom jeziku - televizija Alhura i Radio Sava, koji pripadaju Mreži za emitovanja programa za Bliski istok (MBN).

Najviše rangirani demokrata u senatskom Odboru za spoljnopolitičke odnose, senator iz Nju Džersija Bob Menendez u četvrtak je izjavio da je neprofitna organizacija Majkla Peka, koji je autor dokumentarnih filmova i medijski direktor, pod istragom kancelarije tužilaštva Distrikta Kolumbija.

Bob Menendez, demokratski senator iz Nju Džersija (arhivski snimak)
Bob Menendez, demokratski senator iz Nju Džersija (arhivski snimak)

Senator Menendez kaže da tužilaštvo vodi istragu o tome da li je Pek nezakonito koristio sredstva svoje neprofitne organizacije Public Media Lab. On dodaje da je od septembra, kada je održan pretres za njegovu potvrdu, "gospodin Pek odbio da pruži senatskom Odboru za spoljnopolitičke poslove tražena dokumenta koja se odnose na istragu, i nije korigovao netačne prijave koje je dao Američkoj poreskoj službi."

Menendez je zatražio od predsedavajućeg Odbora, republikanca Džona Riša iz Ajdaha, da zamrzne Pekovu nominaciju. Riš je odložio glasanje o Pekovoj nominaciji, koje je bilo zakazano za četvrtak.

Glas Amerike je kontaktirao senatora Riša, koji nije želeo da komentariše, i Peka - koji nije odgovorio. Međutim, jedna osoba upoznata sa procesom nominacije kaže da je "Majklu Peku čast što je nominovan, da ceni predsednikovu podršku i nada se brzoj potvrdi."

XS
SM
MD
LG