Linkovi

Komitet reportera traži od Kongresa da zaštiti uređivačku nezavisnost Glasa Amerike


Simbol Agencije za globalne medije SAD, na zidu u hodniku zgrade Koen, u kojoj se nalazi sedište Glasa Amerike (Foto: VOA)
Simbol Agencije za globalne medije SAD, na zidu u hodniku zgrade Koen, u kojoj se nalazi sedište Glasa Amerike (Foto: VOA)

Organizacija Komitetet reportera za slobodu medija uputila je pisma Odboru za spoljne poslove u Senatu i Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa u kojem upozorava na to da se mora očuvati urednička nezavisnost Glasa Amerike (VOA).

Komitet reportera je u pismima upućenim predsedavajućim senatskog odbora Džejmsu Rišu i Bobu Menendezu, kao i predsedavajućima odbora u Predstavničkom domu Eliotu Engelu i Majklu Mekolu izrazio “duboku zabrinutost” zbog skorašnje izjave iz Bele kuće u kojoj je napadnut Glas Amerike.

“Zakon koji brani spoljne uticaje na uređivačke odluke i sadržaj Glasa Amerike, koji je potvrdio i Kongres, ključan je za rad Glasa Amerike. Bilo koji pokušaj vlade ili nekog zvaničnika da utiče na nezavisnost medija koji se finansiraju iz javnih sredstava, ukazuje na pokušaj državne kontrole - što je napad na sve Amerikance. Tražimo od vas da primenite svoju nadzornu ulogu, zaštitite autonomiju Glasa Amerike u skladu sa tim zakonom ”, navodi se u pismu i podseća na Povelju Glasa Amerike koja obavezuje na tačno, objektivno i sveobuhvatno izveštavanje, kao i niz pratećih zakona.

“Sve zajedno, elementi tih propisa štite uredničku nezavisnost Glasa Amerike, pogotovo kada se izveštava o politički osetljivim pričama poput pandemije koronavirusa. Glas Amerike je najveći međunarodni medij i izvor vesti kojem ljudi širom sveta veruju. Kongres mora da obezbedi da autonomija novinara nije ugrožena”.

U pismu se navodi i napad na Glas Amerike iz Bele kuće zbog izveštavanja o pandemiji u Kini i podseća se da je Glas Amerike nebrojeno puta razotkrio kineske dezinformacije, kao i da je novinarima VOA zabranjeno da rade u Kini.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet je ranije odgovorila Beloj kući da će “VOA i dalje izveštavati iz Kine za globalnu publiku” i podsetila da VOA, po zakonu, ima obavezu da izveštava o svim stranama priče.

Tokom pandemije i krize javnog zdravlja, vlade moraju da štite uredničku nezavisnost, posebno kada je reč o medijima koje finansira vlada. Zakonske barijere, poput zakona koji štiti VOA od spoljnih uticaja, ključne su u tome da se obezbedi nezavisnost i oslobađanje od političkog pritiska”, zaključuje se u pismu Komiteta reportera za zaštitu medija.

Komitet reportera za zaštitu medija je organizacija sa sedištem u Vašingtonu osnovana 1970. godine, kada su se mediji u SAD suočili s talasom vladinih zvaničnih naloga u kojima je od novinara traženo da otkriju svoje poverljive izvore. Cilj organziacije je da se bori protiv pokušaja bilo koje od tri grane vlasti - izvršne, sudske ili zakonodavne - da ugrozi medijska prava koja im pruža "Prvi amandman". Trenutno, u savetodavnom i izvršnom odboru organizacije, nalaze se mnogobrojni ugledni novinari najvećih medijskih organizacija u SAD i svetu, kao što su Asošijeted pres, Rojters, Vašington post,Njujork tajms, Njujorker, Tajm, Los Anđeles tajms, Si En En (CNN) itd.

XS
SM
MD
LG