Linkovi

Ajda oslabila, ali nosi obilne kiše i izaziva tornada na istoku SAD


Emili Fransoa ispred svoje poplavljene kuće u Žan Lafitu, u Luizijani 1. septembra 2021. (Foto: AP)
Emili Fransoa ispred svoje poplavljene kuće u Žan Lafitu, u Luizijani 1. septembra 2021. (Foto: AP)

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da se oluja ranije poznata kao uragan Ajda, sada klasifikovana kao post-tropski ciklon, kreće kroz oblast na sredini istočne, atlantske obale SAD, izazivajući iznenadne poplave i tornada na svom putu.

Ajda je pogodila Luizijanu u nedelju kao uragan četvrte kategorije i jedna od najsnažnijih oluja koja je ikada udarila u kontinentalni deo SAD. U svom poslednjem izveštaju, centar za uragane naveo je da je oluja u Zapadnoj Virždiniji i da se kreće prema severoistoku.

Očekuje se da sistem, koji sadrži vetrove maksimalne brzine do 45 kilometara na sat, donese i do 20 cm kiše dok prolazi istokom SAD u naredna 24 sata.

Pre nailaska oluje, već su prijavljena tornada u državi Merilend, istočno i severno od glavnog grada SAD Vašingtona. Centar za uragane najavio je da bi sistem čak mogao da osnaži kada u četvrtak ponovo napusti kopneni deo SAD.

U međuvremenu, centar za uragane saopštio je da da se na dalekom jugositoku Atlantika formirala tropska oluja Leri i da će po svemu sudeći postati uragan u četvrtak. Trenutno sadrži vetrove brzine 105 kilometara na sat i kreće se ka severu-severoistoku.

Meteorolozi navode da ta oluja trenutno ne predstavlja opasnost za kontinentalni deo Amerike.

XS
SM
MD
LG