Linkovi

Zapadni pozivi na evakuaciju iz Ukrajine izloženi kritikama


Čovek hoda po izlomljenom trotoaru u zoni za popravke, sa natpisom "Ukrajina" iza, nedaleko od zone prelaska na teritoriju koju kontrolišu proruski separatisti u Stanici Luganskoj, 11. februara 2022.
Čovek hoda po izlomljenom trotoaru u zoni za popravke, sa natpisom "Ukrajina" iza, nedaleko od zone prelaska na teritoriju koju kontrolišu proruski separatisti u Stanici Luganskoj, 11. februara 2022.

Britanija se pridružila Sjedinjenim Državama u petak u pozivanju stranih državljana da se evakuišu iz Ukrajine dok još postoje komercijalni načini za to. Britanska kancelarija za spoljne poslove, komonvelt i razvoj ažurirala je svoje savete ubrzo nakon što je ministar odbrane zemlje Ben Volas odleteo iz Moskve nakon razgovora sa visokim ličnostima Kremlja.

Estonija takođe poziva građane da odmah napuste Ukrajinu zbog "povećanog rizika od vojne akcije Rusije". Pozivi za evakuaciju usledili su pošto su visoki američki zvaničnici upozorili da Rusija sada može da izvrši invaziju na Ukrajinu u bilo kom trenutku i da ima dovoljno raspoređenih snaga za to.

Izaslanik Evropske unije u Ukrajini, Mati Masikas, pozvao je manje važno osoblje u njenoj ambasadi u ukrajinskoj prestonici da zemlju napusti zbog sve većih tenzija sa Rusijom.

"Pozvao sam sve kolege iz inostranstva, osim osnovnog osoblja, da što pre napuste Ukrajinu i da rade na daljinu, izvan zemlje", napisao je on u e-poruci diplomatama EU. "Osećam se veoma tužno", dodao je.

Osoblje Ambasade SAD da napusti Ukrajinu

Stejt department naložio je osoblju Ambasade SAD u Ukrajini da napusti tu zeemlju zbog rastućih tenzija sa Rusijom, saopštila je ambasada u subotu.

"Uprkos smanjenju diplomatskog osoblja, glavni tim ambasade, naše posvećene ukrajinske kolege i @StateDept i američko osoblje širom sveta nastaviće neumorne diplomatske napore i napore pomoći u podršci bezbednosti, demokratiji i prosperitetu Ukrajine", navodi se na Tviteru.

Portparol Evropske komisije je, međutim, naglasio da EU ne povlači sve diplomate. "Nastavljamo da procenjujemo situaciju kako se razvija, u skladu sa obavezom brige koju imamo prema našem osoblju i u bliskoj konsultaciji i koordinaciji sa državama članicama EU", rekao je Peter Stano, portparol spoljnih poslova EU.

Kremlj negira da ima bilo kakve namere da izvrši invaziju i optužuje Vašington i London za provokativni alarmizam.

"Histerija Bele kuće indikativnija je nego ikad", rekla je u petak Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Anglosaksoncima je potreban rat. Po svaku cenu. Provokacije, dezinformacije i pretnje su omiljeni metod rešavanja sopstvenih problema", dodala je ona.

Dok visoki ukrajinski zvaničnici priznaju pretnju od ruske "provokacije", u Kijevu postoji duboka frustracija zbog poziva upućenom stranim državljanima da odu, uz sve veću zabrinutost da je poruka demorališuća za Ukrajince i da je u ovoj fazi preuranjena. Ukrajina je često umanjila upozorenja iz Sjedinjenih Država, a ukrajinski zvaničnici kažu da sada ne vide "ništa novo" u ruskim vojnim aktivnostima.

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov rekao je da su ukrajinske vlasti "veoma svesne" mogućih provokacija koje bi Rusija mogla da izvede. "Trenutno razmatramo sve opcije", dodao je on.

Ukrajina je saopštila da je dala Rusiji 48 sati da objasni prisustvo svojih trupa na granici, prema odredbama Bečkog dokumenta, serije sporazuma o evropskoj bezbednosti. Ali Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova, rekao je da ta izjava "nije dokaz neke radikalne promene situacije".

Japan, Australija, Novi Zeland i Holandija takođe su zatražili od svojih državljana da napuste Ukrajinu.

Britanske diplomate kažu da je sastanak u petak između šefova vlada i ministara članica NATO bio otrežnjujući. "Sledeća nedelja je radna pretpostavka", rekao je visoki britanski zvaničnik. Tokom sastanka, predsednik SAD Džo Bajden bio je jasan da je invazija neizbežna, dodao je on.

I Rusija smanjuje svoje diplomatsko prisustvo u Kijevu

Rusija je odlučila da "optimizuje" broj svog diplomatskog osoblja u Ukrajini, plašeći se "provokacija” Kijeva ili druge strane, izjavila je u subotu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Marija Zaharova nije rekla da li to znači smanjenje broja zaposlenih, ali je rekla da ambasada i konzulati u Ukrajini nastavljaju da obavljaju svoje ključne funkcije.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je na sastanku da se "plaši za bezbednost Evrope u trenutnim okolnostima", navodi se u saopštenju Dauning strita.

"On je naglasio potrebu da saveznici u NATO potpuno jasno stave do znanja da će postojati teški paket ekonomskih sankcija spremnih ako Rusija donese razornu i destruktivnu odluku da izvrši invaziju na Ukrajinu", navodi se u saopštenju.

Neki britanski poslanici su svoju zabrinutost dodali zabrinutosti Ukrajine da pozivi na odlaske i evakuaciju šalju pogrešne signale Moskvi i sugerišu da Zapad odustaje od Ukrajine. Tobias Elvood, konzervativni član parlamenta i predsedavajući Komiteta za odbranu Donjeg doma, rekao je da se retorika koju koriste Vašington i London izgleda "graniči sa panikom".

Elvud je priznao da su vlade dužne da brinu o svojim građanima, posebno kada se slika pretnje promeni.

"Ali to je skoro na granici panike i to se apsolutno uklapa u cilj (ruskog predsednika Vladimira) Putina. Biće oduševljen da vidi kako se Zapad i NATO savez raspadaju na ovaj način".

Elvud se nedeljama zalaže za raspoređenje ozbiljnih snaga NATO-a u Ukrajini, tvrdeći da bi to bio jedini način da se odvrati Rusija. "Najmanje što sada možemo da uradimo je da obezbedimo zonu zabrane letova", dodao je on.

Ukrajinski izaslanik u Londonu takođe se založio za raspoređivanje NATO. Britanija bi trebalo da pošalje trupe u Ukrajinu kako bi sprečila invaziju, rekao je Vadim Pristajko za londonski Tajms.

Većina od hiljada Britanaca i Amerikanaca u Ukrajini imaju duboke korene tamo. Mnogi imaju dvojno državljanstvo, jake porodične veze i u braku su sa Ukrajinkama i malo je verovatno da će otići. Osoblje američke ambasade telefoniralo je američkim državljanima u Ukrajini pozivajući ih da se evakuišu.

Bajden je najavio vojne planove da dovede američke trupe u Poljsku kako bi pomogao u bilo kakvoj evakuaciji, nadajući se da će izbeći haos koji je viđen tokom avgustovske američke evakuacije iz Avganistana. Britanija takođe priprema planove za evakuaciju. Kao i Amerikanci, Britanija planira da evakuiše više diplomata sa sedištem u Kijevu i da ih preseli u Poljsku, kažu britanski zvaničnici.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG